ENGLISH
Kezdőlap/ A zene, a gyűjtőszenvedély és a közönség kapcsolódása – Mindszentkálla Kultháló bázisa a Káli-kapocs

A zene, a gyűjtőszenvedély és a közönség kapcsolódása – Mindszentkálla Kultháló bázisa a Káli-kapocs

Mindszentkálla a Balaton-felvidék egyik kikerülhetetlen pontja a kőtengernek, természeti szépségeinek és a település hangulatának köszönhetően. Aki pedig erre jár, az jó eséllyel betér a helyi lokálba, a Káli-kapocsba, ahol a sajátos hangulatnak köszönhetően egyaránt otthonra lel a helyi lakos és az egyszeri turista, legyen szó bármilyen korosztályról. Kultháló bázisként a Kapocsban a régi tárgyak iránti gyűjtőszenvedély nemcsak háttér, hanem valóban átélhető élmény, a blues vagy éppen a rockabilly pedig a koncerten túl igazi, mély kapcsolódás a műfajjal és az előadóval. Oláh Gergely Máté fotósorozata a hely és az ott lévők egyszeri és megismételhetetlen pillanatait bemutatva rögzítik ezt a sajátos világot.

Az igazán jó hely az, ami szervesen bele tud illeszkedni egy közösség életébe. A Káli-kapocs ilyen. A tulajdonosok régi tárgyak iránti rajongásának köszönhetően bakelit lemezeket hallgathatunk a zenegépen, a felújított motorok és autók tökéletes hátterei lehetnek egy koncertnek vagy az elmélyülésnek, miközben a falakon a félmúlt iparművészeti relikviái, neonok világítanak. Kultháló bázisként a Káli-kapocs akusztikus zenei skanzen lett, ahol “blues fotelbe ülve” egész héten hallgathatjuk a hétvégén fellépő előadót, aki nemcsak koncert ad, hanem mesél is, bemutatva alkotói folyamatait, a zenei műfajt és a számára fontos művészi világokat. Majd másnap reggel egy workshop keretében hangszeroktatás, tudásátadás és tapasztalatcsere is történik.

Oláh Gergely Máté, fotográfus gyermekkora óta ismeri Mindszentkállát, ugyanis itt volt a családi szőlőjük. A településre érve sokszor a helyi italboltba is betértek egy kávéra és üdítőre. Az italbolt helyén ma már a Káli-kapocs áll, ahol fotósként azokat az érdekes kapcsolódásokat kereste, ami megmutatja: egy program, az azon résztvevők és egy hely miként hatnak egymásra. “A sorozatommal azt a hangulatot szerettem volna visszaadni, milyen az, amikor egy fotós teljesen tiszta lappal belép egy új helyre, majd elkezdi észrevenni az apró részleteket. Később a részletek megtelnek élettel, hiszen megérkeznek a zenészek és a közönség is. Szeretem a spontán abszurdot. Ez a hely pedig ebből a szempontból adta magát, hiszen a tulajdonos a régi tárgyakat szinte színpadi kellékszerűen helyezte el a térben. A képek olykor olyanok, mintha megrendezett jelenetek lennének egy kortárs színdarabban, pedig ez a valóság, ami kizárólag a Káli-kapocsban jöhetett létre. Kizárólag abban a pillanatban. Nem pusztán dokumentarista jelleggel vettem részt a folyamatokban, hanem meghallgattam a koncerteket, beszélgettem az előadókkal, sok időt töltöttünk együtt. Így jöhettek létre az olyan pillanatok, amikor igazán közel engedtek magukhoz, mint amikor Redbreast Wilson motornak dőlve a reggelije mellett gitározik.”

A Káli-kapocsban ősz elején folytatódnak a beavató koncertek: szeptemberben Ripoff Raskolnikov lép színpadra, emellett különleges falu sétákon is részt vehetünk. A Kapocsban dolgozó pultosok ugyanis a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori és jelenlegi hallgatói. A négy fiatal színházi alkotó arra tesz kísérletet, hogy becsempéssze az általuk ismert és szeretett színházi-zenei kultúrát Mindszentkálla utcáira. A helyieket bevonva arra keresik a választ, hogy milyen volt régen itt élni és milyen most; hogy miként vagyunk mi egymással – tősgyökeresek, bebírók, „gyüttmentek”, turisták; miként lehetünk hiteles átélői a tájnak és a hely szellemének; miként válhatunk látogatókból résztvevőkké is?

Oláh Gergely Máté, Mindszentkálla
Oláh Gergely Máté, Mindszentkálla
Oláh Gergely Máté, Mindszentkálla
Oláh Gergely Máté, Mindszentkálla
Oláh Gergely Máté, Mindszentkálla
Oláh Gergely Máté, Mindszentkálla
Oláh Gergely Máté, Mindszentkálla
Oláh Gergely Máté, Mindszentkálla