ENGLISH
Kezdőlap/ Az első Capa-nagydíj nyertese: Kudász Gábor Arion

Az első Capa-nagydíj nyertese: Kudász Gábor Arion

A Capa-nagydíj zsűrije Emberi lépték című anyagáért Kudász Gábor Arionnak ítélte oda a 2015-ben első alkalommal kiosztásra kerülő Capa-nagydíjat.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkájának elismeréseképpen 2014 októberében alapította meg az 5 millió forint összdíjazású Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat, melynek odaítéléséről a magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri két lépcsőben döntött. A májusban megnevezett három, 500-500 ezer forintos ösztöndíjban részesülő alkotó elmúlt féléves munkáját értékelve döntött végül a zsűri Kudász Gábor Arion anyaga mellett. Így a fotográfus elsőként vehette át a Capa-nagydíjat és ezzel további 3,5 millió forintos pénzjutalomban részesült a Robert Capa születésének 102. évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyes díjátadón, október 21-én a Capa Központban.

A nyertes anyag:
KUDÁSZ GÁBOR: EMBERI LÉPTÉK

25_XXV_NYITOKEP_LEADINGIMAGE_Kudasz
XXV. © Kudász Gábor Arion

A zsűri dolgát megnehezítette, hogy rendkívüli előrehaladást mutatott munkáiban a Capa-nagydíj másik két ösztöndíjasa, Sopronyi Gyula és Stiller Ákos is.

Az ösztöndíjasok munkái:
SOPRONYI GYULA: KILENCVEN PERC

90perc001_Brazil_NYITOKEP_Sopronyi
Brazília, 2015 © Sopronyi Gyula

STILLER ÁKOS: ROMA BIBLIA

SA24_NYITOKEP_Stiller
Bemerítkezésre várók Horgos mellett © Stiller Ákos