ENGLISH
Kezdőlap/ Bédekker – fotós beszámoló a nagyvilágból

Bédekker – fotós beszámoló a nagyvilágból

A Capa Központ Bédekker címmel indított programsorozatának célja, hogy fotográfusok és fotográfiával foglalkozó elméleti szakemberek a saját utazásaik során készült képek vetítésével párhuzamosan meséljenek élményeikről.

A bédekker (~útikönyv, útikalauz.) szó személynévből ered. A XIX. század végén Karl Baedeker lipcsei kiadóvállalata jelentetett meg elsőként sorozatban olyan részletes és alapos útikönyveket, melyek minden gyakorlati tudnivalót is tartalmaztak az utakról.

A képes úti napló egyike a legkorábbi fotográfiai műfajoknak, hiszen a fotográfia felfedezése óta az utazásoknak, expedícióknak nélkülözhetetlen kelléke a fényképezőgép. A képes beszámolók nem csupán dokumentációként vagy híradásként szolgáltak, de az idegen tájak, városok, kultúrák, a „Másik” megismerésének lehetőségét is magukkal hozták.

A XXI. században, amikor a digitális technológia révén a világ szinte bármely pontja elérhetővé és megtekinthetővé válik technikai képeken keresztül, különösen fontossá válnak a személyes élmények és beszámolók.

2018. március 19.: Vékony Dorottya és Hernyák Kristóf: Kazahsztán és Kirgizisztán

Bédekker – fotós beszámoló a nagyvilágból: Kazahsztán, Kirgizisztán

2018. szeptember 6.: Fabricius Anna: Tajvan, Kína

Bédekker – fotós beszámoló a nagyvilágból: Tajvan, Kína

2018. december 12.: Máté Balázs: Magyarországtól Iránig

Bédekker – fotós beszámoló a nagyvilágból: Irán

2019. április 3.: Schumann Bianka és Makrai Péter: Indonézia

Bédekker – fotós beszámoló a nagyvilágból: Indonézia

2020. március 10.: Darab Zsuzsa: Izland

Bédekker – fotós beszámoló a nagyvilágból: Izland