ENGLISH
Kezdőlap/ Konzulensek

Konzulensek

A Budapest Portfolio Review 2017 konzulenseinek bemutatása:

Bencsik Barnabás (ACAX)

Bencsik Barnabás (1964) kurátor, Budapesten él.1990 és 1999 között a Stúdió Galéria, 1999-től 2001-ig a Tarfó Galéria vezetője, majd egy évig 2000–2001-ben a Műcsarnok főkurátora volt. 2001-től a MEO-Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény művészeti igazgatójaként dolgozott. 2002-től részt vett számos hazai és nemzetközi képzőművészeti projekt és kiállítás koncepciójának kidolgozásában és megvalósításában. 2006-ban kezdeményezte az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda (acax.eu) megalapítását. 2008–2013 között a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója volt, azóta szabadúszó kurátorként kiállításokat rendez, előadásokat tart és működteti az ACAX-ot, mint független intézményt.

 

 

Elina Brotherus (fotográfus)

Elina Brotherus (1972, Helsinki) fotográfus, videó- és mozgóképművész. Művei önéletrajzi és művészettörténeti megközelítésekből indulnak ki. A munkáiban gyakran visszatérő emberi alak és a tájkép kapcsolata, illetve a művész és modell viszonya szubjektív tapasztalatokról adnak képet (ilyenek például nemrég készült sorozatai, az Annonciation és a Carpe Fucking Dim). Legutóbbi sorozataiban az 1950-70-es évek performatív fluxus-eseményeinek forgatókönyveit és instrukcióit dolgozza újra.

Önálló kiállításai a közelmúltban: Turku Art Museum, Turku; Mindepartementet, Stockholm (2017); Le Pavillon Populaire, Montpellier; Fotohof, Salzburg (2016); gb agency, Párizs; Martin Asbaek Gallery, Koppengáha (2015); The Wapping Project Bankside, London (2014); Optica center for contemporary art, in Mois de la Photo, Montréal (2013); Lianzhou Photography Festival, Kína (2012);  Bloomberg SPACE, London (2010)

További infó: http://www.elinabrotherus.com/bibliography/

 

Csizek Gabriella (Mai Manó Ház)

Kurátor, fő tevékenysége kiállítások szervezése, rendezése a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban és külső helyszíneken Magyarországon, illetve Európa-szerte. Olyan fiatal fotográfusok munkái iránt is érdeklődik, akik művészetükkel a fotográfia határterületét érintik. Az egy témát körbejáró, egy gondolatot, koncepciót a személyiségen átszűrve bemutató anyagok érdeklik főként, legyen ez úgymond dokumentarista vagy autonóm fotográfia. Kiállítási anyagok szerkesztésében, könyvek képanyagának válogatásában és szerkesztésében működik közre. A megmutatott fotográfiák apropóján a továbbvivő kérdések megtalálásában és a válaszlehetőségek végiggondolásában partner. A Folyamatos Jelen művészeti projekt (kiállítás- és katalógussorozat) koncepciója, szerkesztése és rendezése fűződik a nevéhez.

Fenyvesi Áron (Trafó Galéria)

Fenyvesi Áron (1983, Újvidék), kurátor, művészeti író, 2011 óta a Trafó Galéria galériavezetője. Korábban a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület titkára, Kállai Ernő művészettörténészi-műkritikusi ösztöndíjas. Vendégkurátorként rendezett kiállítást a berlini Plan B Galériában, a zágrábi Kortárs Művészeti Múzeumban. Magyar művészeti folyóiratok mellett több írását is publikálta az ArtReview. 2009-es alapítása óta az Esterházy Művészeti Díj zsűritagja, 2013-2014-ben a szlovák Oskar Cepan Díj zsűrielnöke.

 

 

 

 

 

Földvári Zoltán (Trapéz Galéria)

Egyetemi tanulmányait az ELTE esztétika és filmelmélet szakain folytatta. A Trapéz Galéria alapító-tulajdonosa. A galéria nemzetközi kiállítási programjában az avantgárd- és a kortárs művészet kísérletező irányaira fókuszál. A Trapéz képviselt művészei közé tartozik többek között Lakner László, Puklus Péter és Schmied Andi.

 

 

 

 

 

 

 

Stuart Franklin (MAGNUM Photos)

Stuart Franklin (1956, London) 16 évesen félbehagyta tanulmányait, hogy részt vegyen a West Surrey College of Art and Design fotográfus képzésén. Fotográfusi karrierjét a The Sunday Timesnál és a Sunday Telegraph Magazine-nál kezdte Londonban, majd később az Agence Presse Sygmánál dolgozott Párizsban.

Kartúmban (Szudán) Franklin néhány hétig Sebastião Salgado lakótársa volt. Franklin Salgado révén került meghívásra MAGNUM Photos ügynökséghez 1985 nyarán. 2006 és 2009 között a MAGNUM photos elnökeként működött. Franklin fotográfusi tevékenysége mellett a dokumentarista fotográfia társadalmi és etikai vonatkozásaival is foglalkozik. Legutóbb a 2017-es Word Press Photo díjazása kapcsán jelent meg véleménycikke a Guardianban.

További infó: https://www.magnumphotos.com/photographer/stuart-franklin/

 

Fabian Knierim (Fotomuseum WestLicht, Vienna)

Fabian Knierim (1976) művészettörténész, 2013 óta a bécsi Fotomuseum WestLicht kurátora. 2012-ben a Victoria and Albert Museum kurátorasszisztense volt, előtte, 2009 és 2011 között a drezdai Kupferstich-Kabinettben, a müncheni Stadtmuseumban és az esseni Folkwang Museumban végzett kurátori munkát. 2008 és 2014 között a bochumi Ruhr-Universitäten tanított művészettörténetet. Tagja a 2017-es Kortárs Fotográfiai Biennálé kurátori csapatának, mely Mannheim, Ludwigshafen, Heidelberg városokban kerül megrendezésre.

 

 

 

 

Kopeczky Róna (acb Galéria)

Kopeczky Róna (1983, Grenoble) kurátor, művészettörténész, Budapesten él. 2006 és 2015 között a budapesti Ludwig Múzeum nemzetközi művészetért felelős kurátoraként dolgozott, ahol elsősorban a közép-kelet-európai régió fiatal és középgenerációs képzőművészeinek hely- és helyzetspecifikus művészeti gyakorlatával foglalkozott. 2015 februárjától a budapesti acb Galéria művészeti vezetőjeként dolgozik. 2015 elején csatlakozott az első OFF-Biennale Budapest csapatához. Jelenleg is tagja a 2017 őszén megrendelésre kerülő második OFF-Biennale Budapest kurátori csapatának. Társalapítója volt az Easttopics platformnak, mely a kelet-európai kortárs képzőművészeti szcéna képviseletével foglalkozik. Szerbiai állampolgárként, magyar származással, franciaországi tanulmányokkal a háta mögött Kopeczky Róna érdeklődésének természetes módon fókuszában állnak azok a történeti, politikai és kulturális kettősségek, továbbá ezek kortárs képzőművészeti lenyomatai, melyek Kelet- és Nyugat-, illetve Észak- és Dél-Európát meghatározzák. PhD fokozatát a Sorbonne Egyetemen szerezte.

 

Zuzana Lapitkova (OFF_festival, Bratislava)

Zuzana Lapitkova régészként és művészettörténészként végzett. 2004 és 2010 között a pozsonyi Közép-európai Fotográfusok Házában dolgozott mint kurátor és project manager. Részt vett a European Month of Photography részeként zajló A 20. századi közép-európai fotográfia története című kutatásban, és a pozsonyi fotóhónap szervezésében. Független kurátorként számtalan kiállítást rendezett szlovák és nemzetközi művészek részére. Szerkesztője volt Bartha Máté Common Nature című könyvének. A pozsonyi OFF_festival társigazgatójaként fiatal fotográfusok számára biztosít nemzetközi kiállítási lehetőséget az évente tematikus fókusszal megrendezésre kerülő eseményen. Lapitkova fókuszában a művészi üzenetek kérdései, a műalkotások koncepciói, és az ötlet és a forma közti kapcsolatok állnak.

 

 

Max Pinckers (MAGNUM Photos)

Max Pinckers (1988, Brüsszel) fotográfus, Brüsszelben él. Munkái könyvek és kiállítások formájában megvalósult, egymáshoz kapcsolódó fotók, dokumentumok, szobrok, filmek, performanszok és szövegek. Alkotásaiban olyan témákkal foglalkozik, mint az esztétika és a fotográfus szerepe a dokumentarista fotográfiában (Lotus, 2011), a fikció hatása a valóságra és fordítva (The Fourth Wall, 2012), és a fantázia és a realitás viszonyát meghatározó ellentétek (Will They Sing Like Raindrops, illetve Leave Me Thirsty, 2014). Jelenleg művészeti doktori tanulmányait végzi a Royal Academy of Fine Arts (KASK) egyetemen Genfben. Pinckers kiállított többek között a lengyelországi MOCAK-ban (2016), az egyesült államokbeli Philadelphia Museum of Artban (2015) és a Centre for Fine Arts – Bozarban, Belgiumban (2015).Díjai között szerepel az Edward Steichen Award (2015) és a City of Levallois Photography Award (2013). 2015-ben megalapította a Lyre Press független kiadót, és a MAGNUM Photos tagjává jelölték.

 

Rieder Gábor (ArtKartell)

Rieder Gábor, PhD – Művészettörténész, műkritikus, szerkesztő és kurátor, az Artkartell magazin főszerkesztője, a Gallery Weekend Budapest művészeti igazgatója, az Art+Text Budapest galéria kurátora, a Kreatív Platform Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke, megszámlálhatatlan cikk és tanulmány szerzője, a kortárs művészet, a 20. századi magyar képzőművészet és a szocreál kutatója.

 

 

 

 

 

Lisa Springer (Prix Pictet)

Lisa Springer (1985) művészettörténet és kulturális tanulmányok szakon folytatta tanulmányait Hildesheimben és Párizsban. 2015 óta a Prix Prictet fotográfiai díj menedzselését végzi. Ezt megelőzően a londoni Victoria and Albert Museum fotográfiai kurátorasszisztense volt. Számos nagyobb kiállításon és publikáción dolgozott nemzetközi múzeumoknak, többek között közreműködött a Paul Strand: Photography and Film of the 20th Century (2016) és a Robert Capa: War Photographs 1943-1945 (2015) kiállítások szervezésében is. 2013-ban 2 éves ösztöndíjat nyert fotográfiai kurátorként az Alfried Krupp von Bohlen und Halbach Alapítvány programjában.