ENGLISH
Kezdőlap/ BPR 2019 – A konzulensek értékelései | Feedback from the consultants

BPR 2019 – A konzulensek értékelései | Feedback from the consultants

A Budapest Portfolio Review 2019 konzulenseinek rövid értékelése | Short feedback from the consultants of the Budapest Portfolio Review 2019

Fotó: Capa Központ

Olivia Arthur

It was an extremely well-organised and smoothly run event. I thought the level of work was great and interestingly varied. I was very happy with our selections even though there were a couple we would have liked to give prizes to that we couldn’t because they already received awards in previous years.

 

Csontó Lajos

A Budapest Portfolio Review 2019 egyszerre volt egy érdekes rálátás a fiatal fotográfus szcéna általános törekvéseire és egy belehelyezkedési lehetőség, minden egyes jelentkezőnél, abba a személyes munkába, egyéni világ megismerési stratégiába, amiből a későbbiekben egy művészi életút rajzolódik ki. Úgy éreztem, hogy együtt látom messzebbről és egészen közelről is egy korosztálynak a fotográfiához való viszonyát. Ez nagyon felvillanyozó érzés volt. A második nap végére már látszottak a végletek, kirajzolódtak az egymástól legtávolabb lévő és az egymással rokon szellemiségű témafelvetések ugyanúgy, mint az átlagosabb vagy az egészen rendkívüli, sajátosan egyedi megközelítések. Ez egy teljességérzetet adott, persze a kiváló szervezés is „pörgette” a folyamatot.

A bemutatott portfóliók szakmailag magas szintűek voltak, tudatos eszközhasználatot mutattak és kifejezetten üdítő érzés volt látni a stiláris különbözőségeket, valamint a tudatos formai keresések eredményeit. A sokszínűség a témafelvetésekre is jellemző volt, a számomra nagyon kedves, elvontabb filozofikus megközelítésektől a világ realista, már szinte fájóan igazságkereső momentumainak a bemutatásáig. Ugyanakkor persze nyilvánvalóan látszott, hogy vannak szokványos fotográfiai formák, amelyek a mégoly érdekes témát, a megtalált társadalmi vagy képi helyzetet is a közhelyes ábrázolás felé tolják.

A kiválasztott nyerteseknek egy általánosan erős mezőnyből kellett kiemelkedni, a kiválasztásuk legfontosabb szempontja az egyediség volt, bármennyire is azt érezzük, hogy a jelenkor folyton jelen lévő képözönében ennek felmutatására már nincs sok lehetőségünk.

Örülök, hogy részese lehettem a BPR-nak, és még sok ilyet kívánok az új fotográfus generációknak!

 

Irina Chmyreva

Hungarian photography is important part of world history of our visual media. But it is not only the Past, every new generation of Hungarian artists and photojournalists needs to be presented to world art stage, – that is work of investments for the presence of Hungarian photography at art stage in the Future.

The Capa Center by its name is associated with the key-points of photography in general and the organisation of international portfolio review under its name makes it trustful and promising. I was very curious to see what is the news in today’s Hungarian photography and I am very impressed to see the new names, believe it is important and significant generation. During the Budapest Portfolio Review 2019 in the Capa Center, I found artists to work with for the next PhotoVisa festival editions and I will be glad also to recommend and to introduce Hungarian artist to my colleagues from different countries around the world.

 

Gellér Judit

Az idei évben is nagy öröm volt, hogy részt vehettem a Budapest Portfolio Review-n. Számomra a szakmai párbeszédhelyzeten túl minden portfolió konzultáció egyfajta kölcsönös bizalomról szól. Sokszor nehéz más elé tárni, megmutatni műveket, beszélni az alkotásról, a folyamatról, az eredményekről. De épp ilyen nehéz tud lenni a kérdések, dilemmák felvetése, a gyenge pontokra való rámutatás, illetve az erősségek kiemelése, hiszen ahány befogadó, annyiféle lehet az ízlés, az értelmezési keret. A konzultáció során olyan alkotókkal volt szerencsém találkozni, akikkel őszintén tudtunk beszélgetni a felmerülő kérdésekről, a lehetséges válaszokról és jövőbeli lehetőségekről.  Ezúton is újra köszönök minden beszélgetést.

 

Ángel Luis González

I was personally excited to be invited to the Budapest Portfolio Review days, looking forward to discover new practices and artists from a country we haven’t had direct connection with to date – never too late -, and the two full days didn’t disappoint at all.

Olga Kocsi’s practice based research is hyper-playful, demonstrating the modus operandi of an artist whose everyday is questioned oftentimes with amusing results. I enjoyed her video works specifically, with her witty humour and conceptual approach.

Kata Geibl’s practice exudes visual sophistication, with well-researched and carefully constructed bodies of work such as Sisyphus. Here, a pseudo-scientific vocabulary makes the images intriguing, while the project itself questions our almost religious admiration for Science. It would not be hard to see this work exhibited widely.

Adel Koleszár has focused her practice on bringing us closer into Mexican crime-related violence and their religious views, in New Routes of Faith. Closer, not to see the fresh wounds bleeding, but the human side; to see the misery and the sublime in the everyday life, with a personal approach that evidences what she is capable of. It would be interesting to see where she puts her ambition next, she is certainly one to follow.

Ádám Anna has a rich practice, merging her various interests into an aesthetically driven installations, somewhere between the kitsch and the contemporary. I believe the jury was attracted to her unique performative practice and its potential beyond the photographic.

Set in the studio, the work of Krystyna Bilak is carefully constructed, its presence controlled, the location measured; she builds stories where only selected elements are added as contributors to the narration. Everything is precise, and the results are astonishing. I was particularly glad to discover her practice, that I hope to present in Ireland soon.

The jury of international professionals selected these artists through a vote routine and an open conversation. The standards were high and, in the end, we were all delighted with the results.

 

Gőbölyös Luca

A Budapest Portfolio Review-n szakmai konzulensként részt venni igazán intenzív élmény volt. A Capa Központ professzionális szervezésében létrejött eseményen nagyon különböző szakmai felkészültséggel és gondolkodásmódokkal találkozhattam. A portfolió konzultáción töltött két napon összesen harminckét jelentkező munkáit néztük át és minden esetben igyekeztünk hasznos tanácsokkal, építő kritikával segíteni. Minden egyes jelentkezőnek húsz perce volt, hogy megismertesse velünk a munkáját, és hogy meghallgassa a véleményünket, tanácsainkat.

Egy ilyen eseményen szakmai konzulensként részt venni nem csak azt a lehetőséget adja, hogy megismerhettem más alkotók gondolkodásmódját, betekintést kaphattam idegen univerzumokba, hanem azt is jelenti, hogy együtt dolgozhattam neves hazai és külföldi fotográfusokkal, kurátorokkal, fesztiváligazgatókkal, folyóirat-szerkesztőkkel, intézményvezetőkkel. Az ilyen közös munka mindig nagyon izgalmas szakmai kihívásokkal jár.

A zsűrizés komoly feladatnak bizonyult, mert a sokszínű, nemzetközi csapat más-más munkákat tartott említésre méltónak, így a díjak kiosztása sem feltétlenül tükrözte minden konzulens személyes véleményét, preferenciáit. Természetesen ilyenkor ez is a feladat része, hogy képviseljük a saját elképzelésünket, és szakmai érvekkel próbáljuk meggyőzni egymást. Szerencsére ebben az esetben olyan nagy eltérések nem voltak a jelöléseinkben, így örömmel vehettünk végül részt a díjkiosztón. Köszönöm a Capa Központnak a professzionális szervezést, a jelentkezőknek a bizalmat, a kollegáimnak a közös munkát és az együtt gondolkodást, igazán inspiráló élmény volt.

 

Rafal Milach

I really enjoyed browsing the works of Hungarian photographers. Many of them I didn’t know so It was a good discovery. I liked the variety of artistic practices from documentary to creative strategies. I also liked the fact that people with different experience and ages showed up. That was pretty unusual as portfolio reviews are mostly dedicated or used by rather young photographers. The level of the works was of course different form case to case but it’s always like that. All was smoothly organised. I also liked the fact there were so many awards with a real exposure for young talents.

 

Mucsy Szilvia

A Budapest Portfolio Review egy professzionálisan megszervezett szakmai esemény, melynek díjai remek lehetőséget adnak a fotográfusoknak karrierjük elindításában és a nemzetközi bemutatkozásban. A fotográfia különböző szegmenseiből érkező reviewerek többféle látásmódjuk miatt átfogó véleményt adnak, így a konzultáció résztvevői nemcsak a már befejezett, de a folyamatban lévő művészi munkákhoz is hasznos tanácsot, új nézőpontot kaphatnak. Reviewerként nagy örömmel vettem részt ezen a kiváló programon, ahol nagyszerű fotográfusokkal és izgalmas munkákkal találkoztam.

 

Sárvári Zita

Igen megtisztelő volt számomra, hogy felkérést kaptam a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központtól a Budapest Portfolio Review 2019 konzulensi feladatinak ellátására.

A két napos konzultáció alatt nagyon tehetséges emberekkel, érdekes történetekkel, izgalmas alkotói módszerekkel találkoztam.

Inspiráló volt számomra szakmailag az esemény. Az ilyen programok nem csak a review-ra jelentkezőknek hasznosak, de számomra is jó lehetőséget kínálnak fiatal és tehetséges emberek megismerésére, felfedezésére, amikből a későbbiekben különböző kollaborációk alakulhatnak ki. Emellett örülök, hogy ilyen tiszteletbeli szakemberekkel ismerkedhettem meg és dolgozhattam együtt.

Feltűnő módon nagyon sok antropológiai fotográfiával találkoztam és a beszélgetések során feltűnt, hogy például ennek a témának mennyire nincs fóruma ma Magyarországon. Vagy mennyire alulreprezentált a fotográfia, annak beágyazottsága és hagyományai ellenére a kortárs kereskedelmi galériás közegben.

Bár így is két napig non-stop konzultáltunk a résztvevőkkel, sokan jelentkeztek a review-ra, úgy érzem, még mindig sokan távol maradnak az eseménytől a kecsegtető díjak ellenére.

Kicsit sajnálom, hogy más kurátorok és szakemberek számára nem nyitott az esemény valamilyen formában, mert azt gondolom, ez egy nagyon jó fórum és alkalom arra, hogy a helyi tehetséges alkotókat megismerhessék. Ezt jól ellensúlyozta egyébként a mindenki számára nyitott előadás a Magnum Photos két fotográfusa részéről.

A szervezés az intézmény részéről hibátlan volt.

Köszönöm a lehetőséget!

 

Simona Vidmar

It’s been an honour to be part of the Budapest Portfolio Review 2019 at the highly referential Capa Center. As one not coming from the photography world but rather a brother context of contemporary visual arts, where I deal mainly within mediums of video, film, multimedia and performance, I was very eager to be introduced to the art practices that cross the boundaries of one specific medium. There was a series of established, emerging and young artists, that I’m very happy to have met and whose practices were very interesting and often innovative. It was indeed a great opportunity to be introduced to an important segment of the regional art scene and its protagonists.

 

Duncan Wooldridge

Despite the apparently small number of applicants for the review, the quality of the work presented here was largely excellent. I was very impressed by the sense that the artists and photographers who showed work had been building up long term relationships with the Capa Center and its curators, and had been building professional practices over a period of time. It seemed extremely beneficial that participants had taken part before in reviews in previous years and were continuing to grow their networks.

The strength of the work I saw existed primarily in the contemporary fine art projects, such as those of Dávid Biró, Éva Szombat, Kata Geibl, Krystyna Bilak, Adel Koleszár, Máté Dobokay, Olga Kocsi and a few others, whilst the majority of documentary projects had yet to think fully about the final manifestation, distribution, and audience of the work. That said, within this field, the technical quality of projects was good.

A remark that was made from one of the few non-Hungarian participants was a desire for an opportunity for the artists to have a chance to see each other’s work. I think this would be a great talking point and help build the social side of the event. An opportunity to see nearby exhibitions or projects in one of the evenings would be great too.

I’d like to thank everyone at the Capa Center for organising an excellent event and for the invitation.