ENGLISH
Kezdőlap/ Búcsú Móricz-Sabján Simontól

Búcsú Móricz-Sabján Simontól

A Capa Központ mély megrendültséggel tudatja, hogy idei Capa-nagydíjjal kitüntetett fotográfusunk, Móricz-Sabján Simon tragikus balesetben, 42 éves korában, 2022. december 28-án elhunyt. Móricz-Sabján Simon a hazai dokumentarista fotográfia középgenerációjának egyik meghatározó alakja volt.

1980-ban született Kiskunhalason. 2003-tól a lap bezárásáig a Népszabadság munkatársa, 2016 végétől a Manager Magazin és a Világgazdaság fotográfusa volt. Munkáját számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták, több ösztöndíj nyertese volt, sorozatait rendszeresen mutatta be egyéni és csoportos kiállításokon itthon és külföldön egyaránt. A MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztályának elnökségi tagjaként is tevékeny volt. Alapítója és egyik fő motorja volt a hazai dokumentarista fotográfia tehetségeit tömörítő Pictorial Collective fotós kollektívának.

Kevesebb, mint egy hónapja, december 1-jén még képei előtt állva a Capa Központ project roomjában mesélt arról egy tárlatvezetésen, hogy Árnyéksáv című sorozatának mostani stádiuma számára csak a munka kezdete. A rá jellemző jókedvű és energikus stílusban taglalta terveit a jövőre úgy, hogy most bemutatott munkájának közvetlen előképén, Sárvidék című sorozatán már 12 éve dolgozott. Ma az Árnyéksáv cím megrázóan új jelentéstartalommal bővül és Simon munkája örökre félbemarad.

Móricz-Sabján Simon temetéséről családja később intézkedik.

Capa-nagydíj 2022

simonmoricz.com
instagram.com/simonmoricz
pictorialcollective.hu