ENGLISH
Kezdőlap/ Budapest Fotográfiai Ösztöndíj 2019 – eredmény

Budapest Fotográfiai Ösztöndíj 2019 – eredmény

A Capa Központ – ráirányítva a figyelmet kiemelkedő művészeti műfajunkra, a fotográfiára és annak különleges dokumentáló értékére – 2017-ben Budapest Főváros Önkormányzata partnerségével megújította a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat: a díj egy évig támogatást ad arra, hogy a nyertes alkotó a koncepcióként beadott tematikáját követve elkészítse fotósorozatát a magyar fővárosról. A kétévente kiírásra kerülő ösztöndíj 12 havi nettó 100 000 Ft odaítélésével, valamint egy kiállítással és az ahhoz kapcsolódó katalógus megjelentetésével jár.

Az ösztöndíj odaítéléséről 2019-ben héttagú szakmai zsűri döntött – az eredményt az október 7-i díjátadón jelentették be.

2019-ben a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat Halász Dániel fotográfus nyerte el, szinopszisának címe: Határvonal.

Pályázatukkal a kuratórium elismerését vívták ki: Csizik Balázs, Molnár Zoltán, Szatmári Sára, Varga Viktor.

A szakmai kuratórium tagjai: Csizek Gabriella kurátor | Fenyvesi Áron kurátor | Gellér Judit, a Capa Központ kurátora | Korniss Péter fotográfus, a díj alapítója | Mucsi Emese, a Capa Központ kurátora | Puskár Krisztián médiamunkás, újságíró, az UH Fest kurátora | Sopronyi Gyula fotográfus

Budapest Fotográfiai Ösztöndíj 2019 kuratóriumi méltatás

A fődíjas:

Halász Dániel

Halász Dániel a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjra Határvonal című projektjével pályázott. A benyújtott munkaterv szerint az elkövetkező egy évben végigjárja Budapest közigazgatási határát: egy közel 150 kilométer hosszú, képzeletbeli vonal mentén készíti el a fotósorozat darabjait. A Határvonal projekt erőssége, hogy Budapest kevésbé ismert részeit mutatja meg, egy olyan köztes tartományt, amely a vidék és a főváros, a természet és az épített környezet mezsgyéjén helyezkedik el. A zsűri véleménye szerint a Halász Dániel korábbi munkáit tartalmazó, kiegyensúlyozott, professzionális portfólió és a pályázathoz csatolt előtanulmányok alapján a Határvonal című munka mint a főváros kevésbé reprezentált, határ menti részeit ábrázoló, szociálisan érzékeny kordokumentum jelentős alkotás lesz. Gratulálunk a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj elnyeréséhez!

 

Elismerés:

Csizik Balázs

Csizik Balázs pályázata organikusan kapcsolódott eddigi tevékenységéhez, annak szerves folytatásaként értelmezhető. Budapestet alapvetően épített környezetként mutatja meg. A városi tájat épületek és a közöttük létrejövő tér egységében ragadja meg absztrakt formai redukcióként. Így Budapest egyik, nem mindennapi struktúráját mutatja meg szigorú kompoziciókban. Köszönjük alapos, színvonalas pályázatát.

Molnár Zoltán

Utcán című pályázata minden tiszteletet megérdemel. Hosszú ideje foglalkozik az otthontalanság súlyos problémájával, az utcán élők drámai helyzetével. Tizenhat év tapasztalatai jelentkeznek munkájában, s a beadott pályázata tárgyában jól látható emberi és szakmai elkötelezettsége. Munkájában elmélyült, képei empátiát sugároznak, s így jogosan került a finalisták közé.

Szatmári Sára

Szatmári Sára pályázatának egyediségét a választott téma és annak fotográfiai feldolgozásának módja jelenti. A budapesti éves lomtalanítás egy különleges, Európában talán páratlan esemény, mely során a lakosság a használhatatlanná, szükségtelenné vált tárgyait helyezheti az utcára. A város különböző kerületeiben megrendezett esemény idején óriási halmokban gyűlnek össze a kidobásra ítélt tárgyak, lomizók sokasága keres, kutat még használható vagy hasznosítható dolgokat a lomok között. A lomtalanítás kosszal, a rendezetlenség élményével jár együtt, Szatmári Sára azonban úgy ábrázolja a felhalmozódott szemétkupacokat, hogy azok bármely nagyvárosi kirakat képének is megfelelhetnének. Az új megvilágításban ábrázolt téma az újrahasznosítás, a másodkéz fontosságára is felhívja a figyelmet.

Varga Viktor

Tér-idő metszetek című pályázata különleges technikai megoldásaival ragadja meg a figyelmet. Budapest belvárosának főbb csomópontjainak felszín alá nyúló keresztmetszetét mutatja be, közlekedési útvonalakra koncentrálva. Digitális réskamerával készült felvételei újszerű és izgalmas látványt nyújtanak a föld-alatt létező nagyvárosról.

 

Az eddigi ösztöndíjat elnyert alkotók és sorozatcímeik:

Benkő Imre: Budapest Blues (2000)
Vancsó Zoltán: Budapesti utcán (2002)
Gárdi Balázs: Betondzsungel (2003)
Dezső Tamás: Józsefváros (2004)
Kudász Gábor Arion: Zöld terület (2005)
Stalter György: Város a városban (2006)
Simon Márk: Fürdőváros (2007)
Kovalovszky Dániel: Emlékgyár (2008)
Sopronyi Gyula: Lakóparkok (2010)
Hartyányi Norbert: Margitsziget (2011)
Móricz-Sabján Simon: Moszkva tér (2012)
Erdei Krisztina: A Dzsumbuj hűlt helyén (2017)