ENGLISH
Kezdőlap/ Budapest Fotográfiai Ösztöndíj 2023 – eredmény

Budapest Fotográfiai Ösztöndíj 2023 – eredmény

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – ráirányítva a figyelmet kiemelkedő művészeti műfajunkra, a fotográfiára és annak különleges dokumentáló értékére – újra kiírta a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat. A kétévente kiírt díj egy évig támogatást ad arra, hogy a nyertes alkotó a koncepcióként beadott tematikát követve elkészítse fotósorozatát a magyar fővárosról. Az ösztöndíj mellett a fotográfus lehetőséget kap a Capa Központ 8F Galériájában a bemutatkozásra. Továbbá az ösztöndíj részét képezi egy, a kiállításhoz kapcsolódó katalógus megjelentetése.

Bartha Máté, Kockavető
Bartha Máté, Kockavető

2023-ben a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat Bartha Máté fotográfus nyerte el, szinopszisának címe: Kockavető.

Gratulálunk a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj elnyeréséhez!

Bartha Máté projektterve a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj elnyerésére
Az ösztöndíj keretei közt Budapest 23 kerületét szeretném bejárni, és fényképeket készíteni egy játékos, kreatív asszociációra építő, egyszerű, ám kihívást jelentő szabály mentén: témáimat, helyszíneimet kockadobással határozom meg.

Az ösztöndíjas időszak alatt létrehozott – kiállítás és kiadvány formájában is jól működő – képanyag friss, szerzői látlelet a városról, másfelől kísérleti, performatív projekt, amely az utcai fotó gyökereihez visszanyúlva az új felfedezésének örök lehetőségét, a vizuális kreativitás fontosságát mutatja fel, egy egyre inkább a digitális térben burjánzó képözön által definiált világban.

Egy alkotófolyamatban sokszor a rendelkezésre álló eszközök, lehetőségek szűkítése vezet a legkreatívabb megoldásokhoz, legértékesebb megfigyelésekhez.

Két nyolc oldalú kockát használok, az egyik a távolságot, a másik az irányt határozza meg. Az adott kerület mértani középpontjából kiindulva kutatom fel a véletlen által kijelölt helyszíneket, legyen szó köz, vagy szervezést igénylő magánterületről.

A megszólított emberekkel, közösségekkel az anyag befejeztéig tartom a kapcsolatot, Verbális információt is gyűjtök: a helyszínek esszenciáit sűrítő mondatokat, anekdotákat. Ezekből alakítom ki az adott kerület képanyagát, minden esetben keresve a képeket összefűző egységes, egyedi vizuális világot, narratívát. Az évszakok, fotózási helyzetek illetve a kerületek jellegének változásával egy fejezetenként különböző képi megközelítésű, hangulatú, de egységes víziót tükröző, magas színvonalú anyag fog létrejönni.

Hogy próbára tegyem tervemet, a 8. kerület képanyagát elkészítettem, 10 dobás, 10 helyszín mentén, a kerület közepétjelentő Lujza és Magdolna utcák kereszteződésén található Népkonyhától elindulva.

A projekt kimenetele egyrészt egy kiállítás, aminek különlegessége a megszólított széles közönség, köztük a 23 kerületben megismert személyekkel, közösségekkel, akiket egy művészeti projekt hoz össze egy fedél alá.

A kiállítás mellett egy kiadványt képzelek el, ami nagyalakú, képes napilapok érzetét kelti, és oldalpáronként jelen meg egy-egy kerület, térképekkel, útvonalakkal, kiemelt képekkel és a közérthetőséget szolgáló helyszínmegjelölésekkel, idézetekkel. Egy művészi értéket képviselő, és kordokumentumként is működő fotóújság, amelyben a képekkel egyenrangú fontosságú a kísérlet grafikai lenyomata: a Budapest-térkép, és az azon megjelenő, csillagképekre emlékeztető útvonalak.

Művészeti tevékenységem, kutatásaim fókuszába az utóbbi időszakban a játék és a művészet kapcsolata került. “Kockavető” munkacímű projektem az első állomás ebben a hosszúra tervezett, és számomra fontos folyamatban. Magas időigénye, a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj intézményes kerete, és a kiállítás lehetősége miatt jó szívvel nyújtom be pályázatomat.

Bartha Máté, Kockavető
Bartha Máté, Kockavető
Bartha Máté, Kockavető
Bartha Máté, Kockavető
Bartha Máté, Kockavető
Bartha Máté, Kockavető
Bartha Máté, Kockavető
Bartha Máté, Kockavető
Bartha Máté, Kockavető
Bartha Máté, Kockavető

Az ösztöndíj odaítéléséről 5 tagú szakmai kuratórium döntött. A szakmai kuratórium tagjai voltak: Csizek Gabriella, a Capa Központ kurátora, Halász Dániel, fotográfus, Korniss Péter fotográfus, a díj alapítója, Mucsi Emese, a Capa Központ kurátora, Nyáry Krisztián, író, digitális tartalomkészítő

Az eddigi ösztöndíjat elnyert alkotók és sorozatcímeik:
Benkő Imre: Budapest Blues (2000)
Vancsó Zoltán: Budapesti utcán (2002)
Gárdi Balázs: Betondzsungel (2003)
Dezső Tamás: Józsefváros (2004)
Kudász Gábor Arion: Zöld terület (2005)
Stalter György: Város a városban (2006)
Simon Márk: Fürdőváros (2007)
Kovalovszky Dániel: Emlékgyár (2008)
Sopronyi Gyula: Lakóparkok (2010)
Hartyányi Norbert: Margitsziget (2011)
Móricz-Sabján Simon: Moszkva tér (2012)
Erdei Krisztina: Vénusz születése és más történetek  (2017)
Halász Dániel: Határvidék (2019)
Somorjai Balázs: Panelvilág (2021)