ENGLISH
Kezdőlap/ Burger Barna életrajza

Burger Barna életrajza

Fotó: Burger Barna

Burger Barna
(Budapest, 1965. február 24. – 2017. február 21.)

Budapesten a VII. kerületben született. 1983-ban az óbudai Árpád Gimnáziumban érettségizett. Fiatalon komolyan sportolt, édesapja hatására a futballt választotta. Ígéretes játékosnak bizonyult, az Újpesti Dózsában játszott hivatásosan, végül mégsem az élsport mellett döntött.

1985 és 1987 között a Práter utcai fényképész iskolában tanult. Pályájának alakulására nagy hatást gyakorolt Pólya Zoltán fotóművész, valamint Fényes Tamás fotográfus. A katonaság után nehéz időszak következett, hogy eltartsa magát és családját, éjjel-nappali boltokban dolgozott eladóként, közben pedig folyamatosan fényképezett. 1988 és 1989-ben a Kurírnál kapott állást, ezzel kezdődött a fotós karrierje is. „Mentem a fényképezőgépemmel, és az volt az álmom, hogy mindennap vihessem a fotóstáskát magammal, mint egy igazi fotóriporter.” Burger Barna

1992-ben a Profil osztrák politikai magazin kelet-európai tudósítója lett. 1995-ben a Képes Európa képszerkesztőjeként dolgozott, majd ugyanebben az évben három társával megalapította a Fotográfia Art&Work Stúdiót. 2000-ben alapító cégvezetője volt a Fókusz-Pókusz fotóügynökségnek. Megbízói között olyan neves lapok szerepeltek, mint az Elle magazin, a Playboy, a Cosmopolitan, az FHM vagy a Nők Lapja. Munkái között a portrék ugyanúgy megtalálhatóak, mint az épületfotók.

Közel húsz könyve jelent meg, például a Magvető írótükör, melyben híres magyar írók szobájába nyerhetünk betekintést vagy a Kékvándor – ösvények, utak, képek c. könyv, melyben a Kéktúra gyalog megtett 1180 kilométerén készült fotóit gyűjtötte össze. Szoros barátság és több évtizedes alkotói kapcsolat fűzte össze Kőrösi Zoltán József Attila-díjas íróval, akivel több könyvet is megjelentetett.

Fényképeit Magyarországon kívül New Yorkban, Frankfurtban, Berlinben, Stuttgartban és Lipcsében is kiállították. Mivel 18 éves koráig az NB1-ben futballozott, szinte magától értetődő volt, hogy később sem hagy fel a focival. Az íróválogatott aktív tagja volt, sportélményei kapcsán született az Írók mezben című kiállítása. A 2009. október 13-án megrendezett 61. Frankfurti Könyvvásár magyar standját Burger Barna kortárs magyar írókról készített portréi díszítették.

1993-ban lett Orbán Viktor fotográfusa és protokollfotósa, 23 éven keresztül dokumentálta a miniszterelnök mindennapjait. 2010-ben megjelent az Egy kampány krónikája című album. „Talán azok a pillanatok, azok a vissza nem térő helyzetek, amelyeket ebben a különleges időszakban megörökíthettem, másoknak is beszélhetnek arról, hogy a „médián innen és túl milyen percekből, milyen emberi feladatokból tapad össze egy kampány, s miként élte ezt meg egy olyan férfi, akit a nagyközönség a kamerák és reflektorok fényében ismer elsősorban.” – írja Burger Barna.

2016-ban nyilatkozott először gyógyíthatatlan, izomsorvadással járó ALS nevű betegségéről, amely arra kényszerítette, hogy csak segítséggel tudjon kimozdulni piliscsabai házából.

2017 februárjában, 52. születésnapja előtt három nappal halt meg.

A Capa Központ 2013-ban Burger Barna és Kőrösi Orsolya ötlete nyomán jött létre. A világ első állandó Robert Capa életmű-kiállítását a fiatalon elhunyt fotográfus emlékének ajánlotta az intézmény.