ENGLISH
Kezdőlap/ Capa-nagydíj 2015

Capa-nagydíj 2015

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ névadója születésének évfordulója alkalmából 2014. október 21-én alapította meg a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat és kiírta a hozzá kapcsolódó pályázatot azon alkotók munkájának elismeréseképpen, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a magyar fotográfia területén.

A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot. A Capa Központ a díj alapításával is hangsúlyozni szeretné elkötelezettségét a társadalmat gazdagító kreatív művek elkészülése mellett. A díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja.

A Capa-nagydíj elnyerése pályázathoz kötött, jelölésre nincs mód. A díjra egyéni alkotók vagy kis létszámú alkotócsoportok jelentkezhetnek. A pályázaton magyar vagy Magyarországon élő külföldi állampolgárok indulhatnak. A pályázat nem anonim.

Pályázni már folyamatban lévő, de még nem publikált munkával és a munka folytatását vagy befejezését felvázoló szinopszissal lehet. A pályázatra olyan pályaműveket és szinopszisokat várunk, amelyek társadalmilag elkötelezett alkotói módokról tesznek tanúbizonyságot. A zsűri a pályázat első szakaszában három ösztöndíjast választ ki, akik a leadott szinopszisuk alapján folytatják a már megkezdett munkát és erről beszámolnak a zsűrinek. Ezek után, a pályázat második szakaszában a zsűri kiválasztja a nagydíjast a három ösztöndíjas közül.

A Capa-nagydíj 2015 pályázat felépítése:
• pályázatok beadási határideje: 2015. április 5., vasárnap éjfél
• eredményhirdetés, a három ösztöndíjas megnevezése: 2015. május 26., kedd
• elkészült munkák, beszámolók leadási határideje az ösztöndíjasoknak: 2015. szeptember 27., vasárnap
• a nagydíj átadása: 2015. október 21., szerda

Az ösztöndíjasok 500-500 ezer forint egyösszegű ösztöndíjban részesülnek. A nagydíjas további 3 millió 500 ezer forintot vehet át.

Az ösztöndíj és a díj odaítéléséről neves magyar és nemzetközi szakemberekből álló, hattagú, független zsűri dönt. A zsűri munkáját a titkár segíti, akinek szavazati joga nincs. A zsűrizés zártkörű.

A zsűri tagjai:
1. Horányi Attila, a zsűri elnöke, művészettörténész, esztéta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének adjunktusa
2. Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfus
3. Perenyei Monika művészettörténész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet munkatársa
4. Regina Anzenberger, az Anzenberger Galéria tulajdonosa és vezetője
5. Dimitri Beck, a Polka magazin főszerkesztője
6. Clare Grafik, a The Photographers’ Gallery főkurátora

titkár: Virágvölgyi István, a Capa Központ szakmai igazgatója

A pályázatot két nyelven, magyarul és angolul, kizárólag elektronikus úton, a www.capa-nagydij.capacenter.hu weboldalon lehet benyújtani, amelynek tartalmaznia kell:
• a pályázóra vonatkozó információkat: adatokat, elérhetőségeket, fényképet – az állampolgárságot vagy lakhelyet igazoló dokumentumot a szervezők a pályázat teljes ideje alatt kérhetnek
• a pályaművet: a már készülő munka bemutatása (képek, képsorozatok, videók, videósorozatok, dokumentáció stb.)
• szinopszist, projekttervet: maximum két-két A4-es oldal mindkét nyelven, amelyben a pályázó kifejti, hogy a készülő munkát hogyan kívánja folytatni, vagy befejezni (tartalmi kifejtés és ütemterv).
• részletes önéletrajzot
• portfóliót: maximum öt korábbi munka

A Capa Központ a díjazott műveket népszerűsíti és bemutatja. A Központ nem szerez szerzői jogot a készülő munkák felett, de korlátlanul használhat minden nyertes pályamunkát és az ahhoz kapcsolódó tartalmakat (fotókat, videókat, dokumentációt, könyvet stb.) a díj népszerűsítésével, kommunikációjával kapcsolatban.

A pályázat szabályainak vagy a határidők be nem tartása a pályázatból való kizárást vonhatja maga után. A leadott pályaművek tartalmáért az azt leadó pályázó viseli a teljes jogi felelősséget és annak minden következményét, amely lehet a pályázatból való kizárás is. A pályázat (ösztöndíj vagy díj) korábbi nyertesei nem vehetnek részt újra a pályázaton két évig.