ENGLISH
Kezdőlap/ Capa-ösztöndíj nemzetközi tutoring programban való részvételre

Capa-ösztöndíj nemzetközi tutoring programban való részvételre

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ mentorprogramja az ArtFotoMode által szervezett nemzetközi tutoring programban való részvételre
ArtFotoMode x Capa Központ

A mentorprogram

A Capa Központ és az ArtFotoMode (AFM) szakmai együttműködésének keretében a Capa Központ mentor programot hirdetett, melynek eredményeként egy magyar fotográfus részvételét támogatja az AFM 2022-ben elinduló nemzetközi tutoring programjában. Az elismert fotográfiai szakemberek – Tim Clark (1000 Words), Vanessa Winship, George Georgiou, Rafal Milach, és Michael Grieve – irányításával megvalósuló program során a résztvevők személyes találkozók, valamint online tutorálás mellett fejleszthetik projektötleteiket egy teljes éven át. A műhelymunka célja, hogy a résztvevő fotográfusok feszes és tartalmas projekteket hozzanak létre, önállóan és a tutorok támogatása mellett felfedezve az alkotói folyamat során sokszor kihívásként megélt kreatív és elméleti vizuális stratégiák alkalmazásának lehetőségeit, folyamatát.

A tizenkét hónapos időszak alatt négy személyes részvétellel megvalósuló workshopra kerül sor, amely során a résztvevők csoportos és egyéni foglalkozások formájában dolgoznak az előadókkal, alkotói, szerkesztői, és kurátori szempontokból vizsgálva a munkáikat. A három európai város – Athén, Berlin, Budapest – inspirációként segíti a folyamatot, a német főváros pedig egy zárókiállítás helyszínéül is szolgál majd 2023 elején. A résztvevők a személyes részvétellel zajló workshopok között, havi rendszerességgel online találkozók formájában konzultálnak az AFM igazgatójával.

A Capa Központ szakmai partnerként helyszíne lesz a budapesti szemináriumnak, valamint – a magyar fotográfia lehetőségeinek fejlesztése melletti elköteleződése részeként – egy fotográfus részvételét támogatja az egyéves tutoring programban, melynek keretében a tutoring program részvételi díját (3600 EUR) megfizeti.

A Capa Központ mentoráltját  a Capa Központ által felkért szakemberekből álló jelölőbizottság – Csizek Gabriella, Csontó Lajos, Gellér Judit, Kozma Zsolt, Mucsi Emese, Szatmári Gergely – jelölései  alapján, a Capa Központ jelölő-kurátorai és az AFM vezetője  által összeállított shortlist résztvevői közül az egyéves program tutorai választják ki.

 

A döntés

A mentoráltra  a jelölőbizottság tagjai 5-5 megalapozott tudással rendelkező, angolul jól beszélő, aktív professzionális fotográfus jelölését vállalta, olyan alkotókét, akik nem csak, hogy képesek és nyitottak az ilyen típusú, nemzetközi környezetben és szakemberekkel létrejövő együttmunkára, hanem akik szakmai fejlődésében különösen hasznosítani tudnának egy egyéves kreatív tapasztalatot, akik számára szükséges lehet az a fókuszált és támogatott figyelem, amely az alkotói folyamatot a mentorprogramban végigkíséri. A jelölt fotográfusok által megküldött portfóliók, CV-k és az egy év során megvalósítani kívánt projekt leírás alapján, – mely leírásban a fotográfusnak arról (is) kellett nyilatkozniuk, hogy ők hogyan tudnak majd profitálni a programból, – került meghatározásra egy 5 fős shortlist, mely már tükrözte a programvezető válogatási szempontjait is.

A shortlist:

• Bartha Máté
• Gáldi-Vinkó Andrea
• Koleszár Adél
• Sivák Zsófia
• Zellei Boglárka

 

A shortlist alkotók pályázati anyagát az AFM program tutorai áttekintették, és közös döntésük alapján BARHTA MÁTÉ lett kiválasztva, így ő lesz a Capa Központ mentorálja. A mentorálttal a Capa Központ szerződést köt, melyben az alkotó vállalja, hogy részt vesz az egy éves tutoring programban, a személyes workshopokon megjelenik és a tutoring program feltételeit teljesíti.

A mentorált vállalja, hogy a nemzetközi tutoring programon való részvétel egyéb költségeit saját forrásból vagy más pályázati vagy egyéb támogatási forrásból finanszírozza.

A benyújtott anyag szakmai minőségének magas színvonala miatt Michael Grieve, az AFM igazgatója és a program vezetője további két fotográfus számára szeretné támogatni a részvételi lehetőséget azzal, hogy 50%-os kedvezményt ad számukra a nemzetközi tutoring program részvételi díjából. A tutorok által választott két fotográfus: GÁLDI-VINKÓ ANDREA és KOLESZÁR ADÉL.

 

Az ArtFotoMode 2022-es One-year Programme oktatási programjának részletes leírása, a tutorok életrajza az alábbi oldalon érhető el: https://artfotomode.com/one-year-programme/