ENGLISH
Kezdőlap/ FEBRUÁR

FEBRUÁR

2017. február 17. péntek

18:00 Független objektív – Kortárs finn fotográfia / TÁRLATVEZETÉS

Február 17-én 18 órakor Vágvölgyi B. András író, filmrendező, kommunikátor tart tárlatvezetést a Független objektív – Kortárs finn fotográfia című kiállításon.

A Capa Központ örömmel mutatja be a Finnország függetlenségének századik évfordulója alkalmából rendezett Független objektív – Kortárs finn fotográfia című kiállítást. A tárlaton a kortárs finn fotográfia hét jelentős képviselője mutatkozik be a függetlenség témájával foglalkozó munkáival. A budapesti tárlat az utazó kiállítás első állomását jelenti, ezt követően az év folyamán Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában, Litvániában és Lettországban lesznek láthatók a munkák. A kiállítás a Backlight Fotófesztivál támogatásával valósult meg, mely fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli idén.

Facebook esemény

 

19:30 Vírus » Capa Központ: Függetlenség

A Program a Capa Központ és a Vírus Klub közötti együttműködés keretében kerül megrendezésre.

A függetlenséget, vagy éppen annak hiányát sokféleképpen élhetjük át. Vannak rögtön eszünkbe jutó helyzetek, ám olyanok is, melyekben észrevétlenül veszítjük el, vagy fosztunk meg mi magunk valakit saját függetlenségétől. A Capa Központtal együttműködésben létrejövő eseményünkön a Független objektív – Kortárs finn fotográfia címmel megrendezésre kerülő fotókiállításra reflektálva eredünk a nyomába néhány egyértelmű és kevésbé egyértelmű találkozási pontnak.

Kiderül, hogy a párkapcsolatainkban, emberi kapcsolatainkban meddig terjed a saját függetlenségünk, hogy a véleményünket milyen keretek között tudjuk szabadon kinyilvánítani, hogy hogyan függetlenítenek bennünket a videójátékok valós személyiségünktől, ahogy az is, hogy egy műalkotás befogadójaként milyen relációba kerülünk tekintetünk tárgyával. Hol az irányítók vagyunk, hol az irányítottak, de személyes autonómiánk mindig próbára van téve.

Nagyszerű előadókkal várunk benneteket a Capa Központba, ahol az esemény előtt a kiállítás megtekintésére is van lehetőség, egy különleges tárlatvezetés keretében.

1.) Véleménynyilvánítás a társas térben / Kende Anna (szociálpszichológus, kutató, ELTE PPK)

2.) A fogvatartó kép / Buzogány Anna (művészetfilozófus)

3.) Felszabadító játékok – valós személyiség vs. Avatár / Bányai Fanni (pszichológus, az ELTE PPK doktorandusz hallgatója)

4.) Függni a függetlenségtől / Szalai Dömötör Tamás (pszichológus, családterapeuta)

Facebook esemény

 

Február 18. szombat

18:00 Az állampolgár / FILMVETÍTÉS, BESZÉLGETÉS

Vendég: Vranik Roland rendező, Dr. Cake-Baly Marcelo színész

Vranik Roland a Szemle-fődíjas Fekete kefe és az öt évvel későbbi Adás után elkészítette legújabb, az aktuális társadalmi problémákra minden eddiginél erősebben reflektáló nagyjátékfilmjét, a magyar társadalomba beilleszkedni próbáló afrikai bevándorló történetét. Napjaink egyik, ha nem legégetőbb kérdését feszegető alkotása egy drámai fordulatokkal tűzdelt érzelmi háromszög bemutatásával járja körbe választott témáját. Akit érdekel a közvetlen környezete és többre vágyik a politikai lózungoknál, annak Az állampolgár kötelező darab.

Youtube előzetes

Facebook esemény

 

 

20:30 Capa Slam / Meghívásos Slam Poetry Showcase

Fellépnek: Kemény Zsófi, Basch Péter, Gábor Tamás Indiana, Horváth Kristóf Színész Bob, Mészáros Péter, illetve az Amoeba zenekar (Boros Levente, Sabák Péter, Sági Viktor)

A felkért slammerek Robert Capa képeivel lépnek párbeszédbe, írnak és adnak elő szövegeket. Szabad asszociációs bázisnak tekintve az eredetit bontják ki a személyes hozzáfűzni valójukat, vagy elrugaszkodnak tőle és új interpretációját adják a klasszikus műnek. Mindehhez a slam poetry események “házi” zenekara, a három fős Amoeba zenekar szolgáltatja a zenei körítést, a műsorvezetést és lebonyolítást pedig Mavrák Kata Hugee és az SPB állandó stábja végzi.

Facebook esemény