ENGLISH
Kezdőlap/ Együtt színezik ki Zánkát – Zánka Kultháló bázisa a Kisbirtok

Együtt színezik ki Zánkát – Zánka Kultháló bázisa a Kisbirtok

A Színes falu, színes ház projekt keretében olyan felületeket kerestek Zánkán, amelyeket a street art segítségével újítanak meg úgy, hogy azok organikusan illeszkedjenek a település életébe. Ezen a Kultháló bázison az improvizatív zene, a kortárs képzőművészet és a helyi hagyományok együtt teremtenek közösséget. Horváth Katalin Fanni számára már a kiinduló helyzet izgalmas  volt: városban született és ott is élő fotográfusként faluban először találkozott ezzel a klasszikusan urbánus művészeti ággal.

Miként tudja egy alapvetően a nagyvárosokra jellemző művészeti ág, a street art egy kistelepülés városképét és közösségét formálni? Erre keresi a választ a Kultháló VEB2023 zánkai projektje, melynek központja a Kisbirtok Kultbázis. A művészeti kísérlet azonban túllép az öreg, ámde gyönyörűen felújított tanya falain és a települést több pontját belakja. Szeptember végéig Zánka-szerte ugyanis hat kortárs street art alkotás készül el, a falu lakóinak történeteit, szimbolumait felvíve a falakra. A helyiek és a nyaralók pedig nemcsak az alkotás folyamatát követhetik és követhették végig, hanem a művészeti leleplező sétákon azt is megtapasztalhatják, milyen amikor egy kép a zenében folytatódik tovább, miközben ismert underground zenészek helyi tehetségekkel közösen improvizálnak. Helyiek a nagyvárosiakkal, zene a festészettel, lokális az egyetemessel, állandó a pillanatnyival – a hely, ahol a látszólagos ellentétek teremtenek meg- és átélhető művészetet. Ráadásul a falfestmények hosszú távon is a falu képének organikus részei lesznek.

Horváth Katalin Fanni fotográfus nyár elején kapcsolódott be a folyamatokba. “A fényképeimmel azt szeretném megmutatni, hogy a street art egy összetett, aprólékos, kigondolt képzőművészeti alkotás, amely az egész közösséghez szól, egyúttal párbeszédet teremt a helyi közösségben. A Kisbirtok Kultbázis megálmodója, Szabó Andrea kezdeményezése szerintem nagyon innovatív, hiszen egy hagyományosan urban art, azaz utcai művészeti műfajt hozott be egy falu tradicionális kultúrájába. Az ő megfogalmazásával élve, ez egy ideális művészeti eszköz a helyi lakosság és a városból jövő betelepültek közötti kapcsolatteremtésre, egy új, helyi kultúra megszületésére. A street art-nak nagyon sok jeles képviselője van itthon, egyikük Mentha, aki szerintem remekül ötvözte a helyi falusi kultúra elemeit a modernitás jegyeivel. Izgalmas volt megfigyelni a helyiek reakcióját, ahogyan gyalogosan, vagy autóval elhaladtak az alkotás mellett. Újszerű és bizonyosan sokkoló volt sokak számára, de inkább a nyitottság és a kíváncsiság volt jellemző. Azt próbáltam dokumentálni, hogyan alakul ki a mű, valamint azokat a részleteket, pillanatokat is igyekeztem lefotózni, amelyek megmutatják, hogy a mű hogyan kapcsolódik a faluhoz, és az itt élők miként kapcsolódnak a művészeti folyamathoz. Azt láttam, hogy a helyiek szívét is megnyitották ezek az alkotások, s egyre többen csatlakoztak a nyár folyamán az eseményekhez. Különösen rendhagyó ötlet volt és egyben megható, hogy a Kisbirtok Kultbázis meghívta A tekerd! csoport tagjait, amely közösség hátrányos helyzetű diákokból áll, s mára már mondhatni nemzetközi szinten is ismertek a LEGO-ból épített alkotásaikról. Ezek a fiatal srácok több száz kilométerről jöttek el hónapról-hónapra, hogy a falu lakóival közösen, egy közösségi legózás keretében rakják ki Jakócs Dorottya által festett, Káli-istennőt ábrázoló street art alkotást. Összességében elmondható, hogy ez a nyár szerintem egy új kezdet Zánka kulturális életében, jövőjében. ”

A Színes falu, színes ház projekt finisszázsa szeptember 22-én és 23-án lesz Zánkán. Pénteken az utolsó leleplezés, míg szombaton egy minden eddiginél nagyobb koncert, igazi örömzene várja az érdeklődőket, melyen DJ Q-Cee , Eckü, Mentha, Monostory Barnabás, Ujj Misa, Cséry Zoltán, Pákai Petra, a helyi gyermek kórus, Dalárda, Fekete Mátyás, Balatoni Gospel Kórus és a projekt zenei vezetője, Tóth Sabina lépnek fel.

Horváth Katalin Fanni, Zánka
Horváth Katalin Fanni, Zánka
Horváth Katalin Fanni, Zánka
Horváth Katalin Fanni, Zánka
Horváth Katalin Fanni, Zánka
Horváth Katalin Fanni, Zánka
Horváth Katalin Fanni, Zánka
Horváth Katalin Fanni, Zánka
Horváth Katalin Fanni, Zánka
Horváth Katalin Fanni, Zánka
Horváth Katalin Fanni, Zánka
Horváth Katalin Fanni, Zánka
Horváth Katalin Fanni, Zánka
Horváth Katalin Fanni, Zánka
Horváth Katalin Fanni, Zánka