ENGLISH
Kezdőlap/ Együttműködés: Budapest FotóFesztivál & Capa Központ

Együttműködés: Budapest FotóFesztivál & Capa Központ

Nagy örömünkre szolgál, hogy 2022-től a BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL szakmai partnerei lettünk! Ezzel új, szorosabb együttműködés jön létre a két fontos fotográfiai intézmény között. Csizek Gabriella kurátor, a Capa Központ munkatársa társkurátorként vesz részt a BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL munkájában. A partnerség kiemelt programja idén az EXPERIMENT című kortárs magyar fotókiállítás bemutatása lesz a Kiscelli Múzeumban.

Martin Parr: Eastbourne, Anglia, 1995–99 © Martin Parr/Magnum Photos

A hatodik alkalommal megrendezett BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL a Műcsarnokkal együttműködésben egy különleges premierrel köszönti a látogatókat nyitókiállításán, amely a MAGNUM PHOTOS sztárja, MARTIN PARR brit fotográfus Strand az egész világ / Life’s a Beach című munkája. A fesztivál programsorozata 2022-ben több, mint 50 kiállítást és szakmai programot mutat be, amelyben a fotográfia kortárs stílusai és témafelvetései mellett neves művészekkel ismerkedhet meg a közönség kültéri és beltéri kiállításokon, vetítéssel egybekötött beszélgetésen Budapest galériáiban, nemzetközi kultúrintézeteiben és múzeumaiban egyaránt.

A fesztivál nyitókiállítása a Műcsarnok két termében látható. Martin Parr brit fotográfus, a MAGNUM PHOTOS sztárja, – kinek munkái első alkalommal szerepelnek Magyarországon,- az európai kortárs színes fotográfia egyik legismertebb képviselője, a jelenkor fáradhatatlan krónikásaként több, mint négy évtizede kutatja a mindennapi élet jelenségeit, kezdve a britek időjárással kapcsolatos felfogásától, az ideális otthon, vagy a vásárlási-, szórakozási szokások bemutatásán át egészen a nemzeti karakter megragadásáig. A Strand az egész világ / Life’s a Beach népszerű tengeri fürdőhelyeken tett megfigyeléseiből válogat. Parr gyermekkorától kezdve bizalmas viszonyt ápol a tengerpattal: amatőrfotós nagyapjával gyakran látogatták Észak-Anglia tengerpartjait, s később, fiatal fotográfusként ide tért vissza, hogy bemutassa, hogyan nyaral az angol átlagember. Parr szerint a tengerpart egy kivételes nyilvános tér, ahol az általános emberi viselkedés abszurd megnyilvánulásai és a helyi furcsaságok zökkenőmentesen olvadnak egybe. A British Council támogatásával megvalósult kiállítás március 26-tól június 26-ig látható a Műcsarnokban.

A magyar fotográfusok munkáit a kortárs galériák mellett a fesztivál saját szervezésű programjai is képviselik. Fresh Meat címmel az Erzsébetvárossal együttműködésben meghirdetett pályázaton a 35 év alatti fotográfusok csoportos kiállítása látható. A tematikailag kötetlen felhívás minden évben arra keresi a választ, hogy mi foglalkoztatja a fiatal fotográfusokat, melyek azok a tematikák, kérdések, melyek mentén sorozataik / portfóliójuk formálódik. A pályázaton kiválasztott alkotók Erzsébet város pop-up kiállítóhelyein a Király utca 29-ben és K6 Galériában mutatkoznak be.

Kiemelt és különleges esemény a szintén nyílt pályázati felhívás során formálódott Budapest Vízió című streetphoto szabadtéri tárlat, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös programjaként a Városháza Parkban látható április 8-tól. Az óriásplakát méretű képeken Budapest izgalmas és őszinte arca, véletlen találkozások, elrejtett utcaképek, valószínűtlen események, a mindennapi élet pillanatai tárulnak elénk.

Az évente megrendezett kortárs magyar kiállítás idei témája a kísérleti fotográfia. EXPERIMENT – Kísérleti fotográfia a kortárs magyar fotóművészetben címmel az experimentális, a megszokottól eltérő anyagokkal és eljárásokkal foglalkozó alkotások által izgalmas felületeket, vizuális effekteket új jelentésbeli tartalmakat ismerhetünk meg. A Fesztivál és a Robert Capa Fotográfiai Központ együttműködésében megvalósuló tárlat május 6-tól látható a Kiscelli Múzeumban.

A galériák és múzeumok kínálata idén is változatos programot ígér a látogatóknak. A kísérletező alkotásoktól, a festészet vizualitását megidéző képeken, a konceptuális és dokumentarista munkákon át a magán gyűjtemények világáig kaphatunk átfogó képet a kortárs fotográfiáról. Idei kiállítóink között a legnépszerűbb galériák, többek között az acb, Artphoto, B32, Faur Zsófi, Molnár Ani Galéria, MyMuseum, K.A.S. Galéria, FUGA, Foton, Red Door… szerepelnek.

A nemzetközi fotóművészet bemutatása a nemzetközi kultúrintézeteket állítja fókuszba. 2022-ben új csatlakozó a Japán Alapítvány, a közreműködésükkel létrejött kiállítás fontos és érzékeny témát dolgoz fel, a japán társadalom elmagányosodásáról szól. Szintén a magányt, a kiüresedést mutatja be az utóbbi két évet meghatározó pandémia hatására készült portugál kiállítás, a Camões Intézet programja a Turbina Kulturális Központban. Az Osztrák Intézet a kortárs ételfotók izgalmas világába kalandozik, a Szlovák Intézet a modern Szlovákia kertvárosi lakónegyedeibe a Cseh Centrum kiállítása pedig a 80-as évek aerobic mozgalmába kalauzol minket. Megismerhetjük Mexikó és Törökország tájait, az Észtországban élő finnugor nők hagyományörző életét. A Cervantes Intézet ismét a kortárs spanyol fotográfiára helyezi a hangsúlyt, Antonio Benítez Barrios az európai városok változó képét megfogalmazó Fading Europe című munkájának bemutatásával, az Olasz Kultúrintézetben pedig Claudia Gori fotográfusnő A Tiberiszen túl című kiállítása látható. A múzeumok kínálata szintén változatos. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a 40. jubileumát ünneplő Magyar Sajtófotó Pályázat, a Hadtörténeti Múzeum a hadsereg kötelékében szolgáló kutyák sorsa, a Mai Manó Házban pedig Nicholas Nixon dokumentarista munkái láthatók. A fesztiválközpont idén is a Dokubrom – RANDOM Galéria, amely a BPF Screening Nights című eseménynek ad otthont, ahol neves fotográfusok, mesélnek munkáikról a közönségnek.

A Budapest FotóFesztivál idén végre ismét személyesen látogatható programokkal, vizuális kalandozással várja a látogatókat. Tartsatok velünk!