ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ 1 pszichológus, 1 kultúrakutató, 1 rövidfilm

1 pszichológus, 1 kultúrakutató, 1 rövidfilm

2018. február 24-én 15 órától Csabai Márta pszichológus, majd Hermann Veronika kultúrakutató tart előadást a Golden Boundaries kiállításhoz kapcsolódva, utána Szilágyi Fanni A kamaszkor vége című filmjét vetítjük.

Csabai Márta pszichológus előadása

Myself, vagy my selfie? Az önmeghatározás képlékeny keretei

„Manapság a fogyasztói kultúra látszatra végtelen lehetőséget kínál az önazonosság megtalálásához, a  »belőled is lehet bárki, csak találd meg és hozd létre magad« perspektíváját tárva elénk. A lehetőségek bősége azonban szorongásokat és elbizonytalanodást is ébreszt, és tovább nehezíti ezt a közösségi média azon csábítása és rejtett parancsa, hogy az identitás-konstrukció folyamatát az egyén napi szinten nyilvánosan regisztrálja (fotózza, szelfizze, blogolja, posztolja). Mindeközben a közösségi-kulturális térben megjelenő képek visszatükröződései folyamatosan módosítják az énképpel kapcsolatos elvárásokat. Az előadásban ennek a folyamatnak a szociálpszichológiai összefüggéseiről lesz szó.”


Hermann Veronika kultúrakutató előadása

Fekete, fehér, igen, nem – Sztereotípiák a populáris kultúrában

„Az előadás során a kortárs, illetve közelmúltbeli populáris kultúrából idézett példákon keresztül az életkorhoz, társadalmi nemhez, nemi, nemzeti és vallási identitásokhoz köthető, manapság is viruló előítéletek működésmódját mutatjuk be. A Golden Boundaries kiállítás anyagához is kapcsolódva ez előadás azt a kérdést feszegeti, vajon a kulturális előfeltevések mennyire határozzák meg egy ember identitását, és mennyire befolyásolják azt, hogyan érti meg, hogyan interpretálja a mindenkori »másik« konstrukcióját.”


Szilágyi Fanni A kamaszkor vége című filmjének vetítése

„A film egy ikerpárról szól, akik egy meleg nyári napon összefutnak egy jóképű helyi sráccal. Mivel a felnőtté válás küszöbén állnak, az ártatlan szexuális próbálkozások is helyet kapnak a filmben. Előkerülnek a fiatal lányok gondolatai, hogy mi kavaroghat a fejükben, amikor egy idegen srác olyanra kéri őket, amit előtte még soha nem tapasztaltak. Legyőzi-e a testvéri szeretet a féltékenységet?” (mafab.hu)

A kamaszkor vége (2015)

Rendező: Szilágyi Fanni
Producer: Bosnyák Miklós
A film hossza: 12 perc
A filmet magyar nyelven, angol felirattal vetítjük.

Az eseményen a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a Capa Központ 19 órakor zár – amennyiben a Golden Boundaries kiállítást egyénileg szeretnék megtekinteni, az esemény előtt tudják megtenni.