ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ A látható jazz. Lemezgyűjtés mint vizuális antropológia – Vályi Gábor előadása

A látható jazz. Lemezgyűjtés mint vizuális antropológia – Vályi Gábor előadása

A Capa Központ a Project Room termében rendezett kiállításaihoz Project Room+ címmel indított előadás-sorozatot 2017-ben. A meghívott előadókat arra kérjük, hogy az aktuális kiállítások témáihoz, teoretikus felvetéseihez lazábban-szorosabban kapcsolódva, a saját kutatásaikról, diszciplínájukról tartsanak egy-egy, a fotográfusok számára is inspiráló és a praxisukba építhető előadást.

© Capa Központ

Project Room+

A látható jazz. Lemezgyűjtés mint vizuális antropológia
Vályi Gábor előadása

Az előadás amerikai lemezborítókat szemlézve mutatja be az alkalmazott fotográfia és a jazz történetének kölcsönhatásait. Miért és hogyan kapott a fotográfia fontos szerepet a jazz világának vizuális definiálásában? Milyen stratégiákkal közelítettek a kiadóknak dolgozó fotográfusok a zene megképesítéséhez? Megmutatható e fotón egy sound, egy hangulat, egy attitűd? Mit mondanak a borítókon található képek a ma gyűjtőjének a korról, amikor a felvételek születtek? Negyed évszázadnyi lemezgyűjtés elég alkalmat ad arra, hogy az ember elmerengjen ezeken a kérdéseken. A válaszok pedig pedig bele kell férjenek egy nagylemeznyi játékidőbe.

Vályi Gábor lemezgyűjtő, a Tilos Rádió DJ-je, egykori zenei újságíró, pályaelhagyó szociológus, aki doktori értekezést írt a lemezgyűjtésről, ma hobbi világkutató.

Helyszín: Capa Központ, Project Room
Időpont: 2020. január 28., kedd, 18 óra
Az eseményen való részvétel ingyenes.

A kiállításról bővebb információ:

CAPAZINE – LET’S DANCE