ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ A vizuális művészetek lehetőségei a gyermekvédelemben – vetítés és beszélgetés – KÉP-ÉLMÉNY

A vizuális művészetek lehetőségei a gyermekvédelemben – vetítés és beszélgetés – KÉP-ÉLMÉNY

2019. február 11-én, hétfőn, 18 órától a Capa Központ a KÉP-ÉLMÉNY című kiállításhoz kapcsolódóan filmvetítéssel egybekötött beszélgetést szervez a vizuális művészetek lehetőségeiről a gyermekvédelemben.

Milyen missziója lehet egy fotográfusnak, egy filmrendezőnek a gyermekvédelemben? Miért fontos a képi gondolkodás átadása, azaz egy új kommunikációs forma használatának megismertetése ebben a környezetben? Milyen egyéb eszközöket lehet alkalmazni ezekben a folyamatokban? Kiket, hogyan és miről tájékoztathat egy a témában készült dokumentumfilm, fotósorozat, vagy kiállítás? Miért fontos a gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalok élethelyzeteinek széleskörű láthatóvá tétele? Milyen etikai kérdések merülnek fel az élethelyzetek publikálásaival kapcsolatban?

Fotó: KÉP-ÉLMÉNY – Képeslap projekt, 2018 | Koncepció: T. M. (11)

Résztvevők:
Csoszó Gabriella fotográfus, művésztanár
Grosch Nándor gyermekvédelmi szakember, pedagógus, gyerekpszichodráma-vezető, filmes produkciós manager, a Gyerekszem Egyesület alapító elnöke
Szirmai Márton filmrendező, forgatókönyvíró, vágó
Szlankó Viola gyermekjogi tanácsadó (SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa)

Moderátor:
Mucsi Emese, a KÉP-ÉLMÉNY kiállítás kurátora

Filmek:
Válogatás az Emlékek örökbe című rövidfilm-sorozatból (SOS Gyermekfalvak, rendezte: Szirmai Márton)
Válogatás a Gyerekszem Egyesület gyerekpszichodramatikusan orientált, művészetterápiás fókuszú filmcsoportjaiban készült filmekből

Időpont: 2019. február 11., hétfő, 18 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.

2018 januárjában a Bolyai Gyermekotthoni Központ gondoskodásában élő fiatalok részére művészetterápiás és élménypedagógiai projekt indult Hossala Tamás fotográfus, művészetterapeuta vezetésével. A foglalkozások során fotográfusok, fotóművészek egy workshop-sorozat keretében a növendékekkel közösen hoztak létre fotográfiákat, valamint fotóalapú alkotásokat, hogy elősegítsék a fiatalok önkifejezését és önismereti munkáját. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokkal közös megegyezés alapján, önkéntes alapon történt a kollaboráció a résztvevők életminőségének javítása, ügyeinek, problémáinak láthatóvá tétele, valamint kommunikációs eszköztárának bővítése érdekében. A KÉP-ÉLMÉNY kiállítás ennek a társadalmilag elkötelezett művészeti projektnek az eredményeit mutatja be.

KÉP-ÉLMÉNY