ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Alexander Gyenes: Agyköd, csillagképek – tárlatvezetéssel egybekötött katalógusbemutató

Alexander Gyenes: Agyköd, csillagképek – tárlatvezetéssel egybekötött katalógusbemutató

2022. május 25-én, szerdán, 17.30 órától Alexander Gyenes Agyköd, csillagképek. Asztrofotográfia haladóknak című kiállításához kapcsolódó tárlatvezetéssel egybekötött katalógusbemutatón az alkotó, Alexander Gyenes és Mucsi Emese, a kiállítás kurátora beszélgetnek egymással.

Alexander Gyenes: Starmap | Csillagtérkép, 73,6×49 cm © Alexander Gyenes

A San Franciscóban élő Alexander Gyenes biokémikus, képzőművész legújabb kiállításának címében megjelenő agyköd kifejezés egyfelől arra a néhány éves időszakra utal, amelynek során a Capa Központban bemutatott művei keletkeztek (2019–2022), másfelől kicsiben végrehajtja azt az alkotói gesztust, amelyet évek óta készülő, hatalmas műciklusában (Tycho projekt, 2019–) is alkalmaz. A kaliforniai aranyvidéken magasodó, különleges istálló-műtermében a természettudományos vizsgálathoz hasonló helyzeteket teremt, és ennek keretében hozza létre valódi és kvázi-megfigyeléseit rögzítő fotóit és más alkotásait. Gyenes Uraniborgnak nevezte el az épületet, a dán Tycho Brahe (1546–1601) jelentős felfedezéseinek helyszínéül szolgáló csillagászati megfigyelőállomása és alkímiai laboratóriuma után. Tycho számos precíziós eszközt talált ott fel, amelyeket az obszervatóriumban végzett megfigyeléseihez használt. Gyenes az istállót egyszerre használja egyfajta jól körülhatárolt gondolati térként, valamint csillagászattörténeti események tanulmányozásának és újrajátszásának sajátos színpadaként, ahol Tycho életműve nem csak témaként, hanem egyfajta módszertani segédletként is szolgál számára.

„Tycho Brahe gondolkodásmódjának tanulmányozása elmélkedésre ösztökélt az ember kognitív apparátusának alapelemeiről, a fokhálózat égi és földi térképészetben betöltött szerepéről, azontúl a merésről és annak mértékegységeiről, valamint a trigonometriáról, azaz a szférikus csillagászat alapját adó tudományról, amelynek ő valóságos bajnoka volt. Mindeközben több fotográfiai sorozatot készítettem, dokumentációt gyártottam, performanszokat rendeztem és vettem filmre, valamint a szobrászati tevékenységem folytatása mellett megrendezett fotókat is készítettem. A Tycho projektet egy Beyond the Silver Door (Az ezüst ajtón túl) címet viselő rendhagyó könyvprojektben összegeztem. A még alakuló kötet műfaját filozófiai mangaként határoztam meg. A nagyszabású munka első elemét a Capa Központ 8F Galériájában mutattam be Agyköd, csillagképek – Asztrofotográfia haladóknak címmel.” (Alexander Gyenes)

Az esemény alkalmával a kiadvány megvásárolható.

Időpont: 2022. május 25., szerda, 17.30 óra
Helyszín: Capa Központ 8F Galéria
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Alexander Gyenes: Agyköd, csillagképek