ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ ANTICAMERA – Bartis Attila tárlatvezetése

ANTICAMERA – Bartis Attila tárlatvezetése

2022. március 17-én, csütörtökön, 17:30 órától Bartis Attila író, fotográfus tart tárlatvezetést David Claerbout és Ősz Gábor ANTICAMERA című kiállításán.

© Bartis Attila

Bartis Attila pályáját írói tevékenysége mellett végigkíséri a fotográfia is. A fényképek létrehozása mellett sok időt tölt azok értelmezésével is, ehhez pedig optimális helyzetet teremtenek az olyan kiállítások, mint például az ANTICAMERA. Szubjektív tárlatvezetése alkalmával többek között arról fog mesélni, miért ragadt le órákra David Claerbout és Ősz Gábor munkái előtt, és hogy milyen személyes emlékeket idéztek fel benne ezek a művek. A szubjektív kommentárja mellett érinti azokat a kiállító művészek által is vizsgált központi kérdéseket, hogy mi a kép ma és hogyan hat ránk; különbözik-e attól, mint aminek hajdan szánták; és hogyan viszonyul a kép valósága a történeti valósághoz.

Időpont: 2022. március 17., csütörtök, 17.30 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen kedvezményes, 1000 forintos jeggyel lehet részt venni.

 

David Claerbout és Ősz Gábor életművében a képek nem mint szöveges magyarázatot igénylő vagy azokat illusztráló, másodlagos eszközök jelennek meg, hanem az elméleti eszmecsere egy formájaként: képek által kommunikálnak arról, hogy (szerintük) mi a kép, mi a fotográfia. A Capa Központban látható, a képrögzítés filozófiai kérdésköreit érintő, meditatív alkotásaikban a mozgó-, az állókép és a néző egymáshoz viszonyított helyzetét értelmezik, azon keresztül pedig a valóság érzékelésének, rögzíthetőségének és alakíthatóságának lehetőségeivel foglalkoznak.

*Az ANTICAMERA kifejezést eredetileg Birkás Ákos (1941–2018) képzőművész használta 1981-ben a harmadik Dokumentum kiállítás katalógus-újságában publikált gondolatmenetében. A rövid cikk meghatározó inspirációs forrás volt az ANTICAMERA kiállítás tervezésének kezdeti időszakában.

ANTICAMERA – David Claerbout és Ősz Gábor kiállítása