ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ ANTICAMERA – Beavató tárlatvezetés Ősz Gáborral és a kiállítás kurátoraival

ANTICAMERA – Beavató tárlatvezetés Ősz Gáborral és a kiállítás kurátoraival

2022. február 24-én, csütörtökön, 17:30 órától Ősz Gábor képzőművész, valamint Petrányi Zsolt és Mucsi Emese, az ANTICAMERA kiállítás kurátorai tartanak tárlatvezetést.

Ősz Gábor: Passive Movements [Passzív mozgások], vázlatrajz, 2019 © Ősz Gábor

Hogyan hatnak ránk a képek?

2022 januárjában csak a Facebookra naponta 300 millió fotót töltöttünk fel. Az emberek képekkel üzennek egymásnak, méghozzá rengeteggel. Ebben az új képkorszakban, amikor a képnézés ilyen mértékben uralja a mindennapi kommunikációt és határozza meg a világról, önmagunkról való tudásunkat és a valósághoz fűződő viszonyunkat a képzőművészet, a művészetelmélet területén folytatott képelméleti kísérletek, eszmefuttatások nagyon is közérdekűvé válnak. A rajzok, a fotók, a mozgóképek nem kötődnek nyelvterületekhez, az internet elterjedésével univerzális, óriási tömegek számára elérhető eszközei az emberi érintkezésnek. A tárlatvezetés során Ősz Gábor képzőművész, Petrányi Zsolt és Mucsi Emese kurátorok az ANTICAMERA kiállításon bemutatott munkákhoz kapcsolódva olyan a képek használatával kapcsolatos kérdésekre keresik a választ, amelyek túlnyúlnak a fotográfia, a művészet határain, és napjaink aktuális, égető témái közé tartoznak.

David Claerbout és Ősz Gábor életművében a képek nem mint szöveges magyarázatot igénylő vagy azokat illusztráló, másodlagos eszközök jelennek meg, hanem az elméleti eszmecsere egy formájaként: képek által kommunikálnak arról, hogy (szerintük) mi a kép, mi a fotográfia. A Capa Központban látható, a képrögzítés filozófiai kérdésköreit érintő, meditatív alkotásaikban a mozgó-, az állókép és a néző egymáshoz viszonyított helyzetét értelmezik, azon keresztül pedig a valóság érzékelésének, rögzíthetőségének és alakíthatóságának lehetőségeivel foglalkoznak.

 

*Az ANTICAMERA kifejezést eredetileg Birkás Ákos (1941–2018) képzőművész használta 1981-ben a harmadik Dokumentum kiállítás katalógus-újságában publikált gondolatmenetében. A rövid cikk meghatározó inspirációs forrás volt az ANTICAMERA kiállítás tervezésének kezdeti időszakában.

 

Időpont: 2022. február 24., csütörtök, 17:30 óraHelyszín: Capa Központ
Az eseményen kedvezményes, 1000 forintos jeggyel lehet részt venni.
A Capa Központ teljes területén kötelező a maszk viselése. Javasoljuk a kézfertőtlenítő használatát, továbbá kérjük, hogy tartsák a megfelelő szociális távolságot.

 

ANTICAMERA – David Claerbout és Ősz Gábor kiállítása