ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ BEAVATÓ TÁRLATVEZETÉS – Csáky Marianne, Gáldi Vinkó Andi, Mucsi Emese

BEAVATÓ TÁRLATVEZETÉS – Csáky Marianne, Gáldi Vinkó Andi, Mucsi Emese

2023. március 4-én, szombaton, 17 órától a Szabadság, egyenlőség, testvériség, érzékiség A női tapasztalat perspektívái című kiállításhoz kapcsolódva beavató tárlatvezetést tartunk a kiállításban szereplő két alkotóval, Csáky Marianne-nal és Gáldi Vinkó Andival.

A kiállításon az individualista, ugyanakkor empatikus női tekintet egyfajta generációk közötti jelenségként vonul végig. A vezetés során a művészeket Mucsi Emese, a kiállítás kurátora kérdezi a szolidaritásról, a személyesen megélt női tapasztalataikról, és arról, hogyan teszik láthatóvá mindezt a saját szemszögükből, különböző helyzetekben – a személyes feljegyzésektől egészen a művészeti intézmények nyilvános teréig.

Időpont: 2023. máricus 4., 17 óra
Helyszín: Capa Központ (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)
Az eseményen kedvezményes, 1000 forintos jeggyel lehet részt venni.

„Egy nyitottan gondolkodó családban nőttem fel, amely az impulzusok nagy gazdagságával látott el, azonban a külvilágtól meglehetősen elzárt környezetben. Óriási megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy az a nagyon szabad és emancipált »női pozíció«, ami többé-kevésbé kialakult bennem a családom körében, valamint ennek elfogadtatása a külvilágban nagyon nehezen realizálható. A szexualitás megélése, valamint az emlékezet és a történetek visszafejtése volt az egyik fontos eszköz, és a korai műveim anyaga is, amely többek között végigvezetett a szükséges önismereti folyamaton, illetve felvértezett azzal az erővel, amellyel ma örömmel részt tudok venni a világban. Ezek a témák azonban a személyes tapasztalatok közvetlen vizuális inkarnációiként merültek fel a műveimben – ez egyébként a mai napig így működik, először jelenik meg a kép, és csak utána a gondolat.”

(Csáky Marianne)

„Az anyaság a művészeti világban nagyon hosszú ideig tabunak számított. Az általam nagyra tartott női példaképek nyíltan beszéltek arról, hogy a karriert választották a család helyett, mert onnantól kezdve valaki más fontosabbá válhat az életükben, mint a művészet maga, és akkor már nem lehet olyan odaadással, koncentrációval, elszántsággal csak az alkotással foglalkozni, mint ahogy kellene. Akiknek mégis voltak gyerekei, ritkán adtak hangot a belső bizonytalanságaiknak, vagy annak, milyen áldozatokat hoztak. Amikor megtudtam, hogy az első gyerekemet várom, fogalmam sem volt arról, mennyire erős és sebezhető leszek egyszerre. Hogy milyen kaotikus és zsigeri, mennyire kiszámíthatatlan és kontrollálhatatlan az anyaság. Akkoriban felívelőben volt a pályám, utazgattam, művészeti vásárokra és kiállításmegnyitókra jártam. Aztán egyszer csak eltűntem. Jelenleg két gyerekes anya vagyok, aki »lopott időben« dolgozik, és csak remélni tudja, hogy az anyasággal töltött éveket bűntudat nélkül, büszkén beírhatja majd az önéletrajzába.”

(Gáldi Vinkó Andi)

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy 19 órakor zárunk – amennyiben a Szabadság, egyenlőség, testvériség, érzékiség. A női tapasztalat perspektívái kiállítást egyénileg szeretnék megtekinteni, azt az esemény előtt tudják megtenni.

***

Szabadság, egyenlőség, testvériség, érzékiség. A női tapasztalat perspektívái
https://capacenter.hu/kiallitasok/szabadsag-egyenloseg-testveriseg-erzekiseg/

Kiállító alkotók: Aczél Márta, Csáky Marianne, Drozdik Orshi, Gáldi Vinkó Andi, Ladik Katalin, Standovár Júlia

Kurátor: Mucsi Emese
Együttműködő partnerek: acb Galéria, Deák Erika Galéria, Einspach Fine Art & Photography, INDA Galéria, TOBE Gallery, Vintage Galéria

A kiállítás megtekinthető:
2023.február 9. – március 26.
Kedd–péntek: 14–19 óra
Szombat–vasárnap: 11–19 óra
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Helyszín: Capa Központ (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)