ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Bédekker – fotós beszámoló a nagyvilágból: Izland

Bédekker – fotós beszámoló a nagyvilágból: Izland

A Capa Központ Bédekker címmel indított programsorozatának célja, hogy fotográfusok és fotográfiával foglalkozó elméleti szakemberek a saját utazásaik során készült képek vetítésével párhuzamosan meséljenek élményeikről.

Bédekker – Darab Zsuzsa: Izland

A bédekker (~útikönyv, útikalauz.) szó személynévből ered. A XIX. század végén Karl Baedeker lipcsei kiadóvállalata jelentetett meg elsőként sorozatban olyan részletes és alapos útikönyveket, melyek minden gyakorlati tudnivalót is tartalmaztak az utakról.

A képes úti napló egyike a legkorábbi fotográfiai műfajoknak, hiszen a fotográfia felfedezése óta az utazásoknak, expedícióknak nélkülözhetetlen kelléke a fényképezőgép. A képes beszámolók nem csupán dokumentációként vagy híradásként szolgáltak, de az idegen tájak, városok, kultúrák, a „Másik” megismerésének lehetőségét is magukkal hozták.

A XXI. században, amikor a digitális technológia révén a világ szinte bármely pontja elérhetővé és megtekinthetővé válik technikai képeken keresztül, különösen fontossá válnak a személyes élmények és beszámolók.

Időpont: 2020. március 10., kedd, 17.30 óra
Helyszín: Capa Központ, Stúdió
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Vendég: Darab Zsuzsa

„Valahogy mindig is vonzottak az északi tájak. Teljesen beszippant a látványuk. Felszabadít, rabul ejt. Mindezt egyszerre. Olyannyira bekebelezett, hogy a tervezett négy hónapból két év telt el a szigeten. A szélsőséges időjárásáról, elképesztő természeti adottságairól, trolloktól és elfektől hemzsegő, misztikus lényeiről híres, a tűz és jég országának is nevezett Izland lett az otthonom. Egy olyan álom lett a valóságom, amely minden forgatókönyvet felülírt, mégis olyan egyszerű természetességgel történt, mintha előre elterveztem volna. Ahogy az izlandiak mondják: Þetta reddast! [A végén úgyis minden jól alakul!]” (Darab Zsuzsa)

© Darab Zsuzsa
© Darab Zsuzsa
© Darab Zsuzsa
© Darab Zsuzsa
© Darab Zsuzsa
© Darab Zsuzsa
© Darab Zsuzsa
© Darab Zsuzsa