ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Bédekker EXTRA – fotós beszámoló a nagyvilágból: Ukrajnai háború

Bédekker EXTRA – fotós beszámoló a nagyvilágból: Ukrajnai háború

Eseménysorozatunkban magyar fotográfusokat kérdezünk külföldi tapasztalataikról. Ezúttal két fotóriporterrel, Hajdú D. Andrással és Huszti Istvánnal beszélgetünk, akik mindketten többször jártak Ukrajnában az elmúlt hónapokban, hogy a háborús területekről tudósítsanak. Hajdú D. András a norvég közszolgálati tévé (NRK) megbízásából, Huszti István pedig a Telex számára készített fotósorozatokat Kelet-Ukrajnában, munkájukról és személyes tapasztalataikról is beszámolnak majd.

Fotó: Hajdú D. András
Fotó: Hajdú D. András
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Capa Központ Bédekker címmel indított programsorozatának célja, hogy fotográfusok és fotográfiával foglalkozó elméleti szakemberek a saját utazásaik során készült képek vetítésével párhuzamosan meséljenek élményeikről.

A bédekker (~útikönyv, útikalauz.) szó személynévből ered. A XIX. század végén Karl Baedeker lipcsei kiadóvállalata jelentetett meg elsőként sorozatban olyan részletes és alapos útikönyveket, melyek minden gyakorlati tudnivalót is tartalmaztak az utakról.

A képes úti napló egyike a legkorábbi fotográfiai műfajoknak, hiszen a fotográfia felfedezése óta az utazásoknak, expedícióknak nélkülözhetetlen kelléke a fényképezőgép. A képes beszámolók nem csupán dokumentációként vagy híradásként szolgáltak, de az idegen tájak, városok, kultúrák, a „Másik” megismerésének lehetőségét is magukkal hozták.

A XXI. században, amikor a digitális technológia révén a világ szinte bármely pontja elérhetővé és megtekinthetővé válik technikai képeken keresztül, különösen fontossá válnak a személyes élmények és beszámolók.

2022. december 13., kedd 17 óra
Az eseményen való részvétel ingyenes.

beszélgetőpartnerek:
Hajdú D. András fotóriporter
Huszti István, a Telex fotóriportere

moderátor:
Virágvölgyi István képszerkesztő, kurátor