ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Bédekker – Fotós beszámoló a nagyvilágból: Nepál

Bédekker – Fotós beszámoló a nagyvilágból: Nepál

A Capa Központ Bédekker címmel indított programsorozatának célja, hogy fotográfusok és fotográfiával foglalkozó elméleti szakemberek a saját utazásaik során készült képek vetítésével párhuzamosan meséljenek élményeikről.

A bédekker (~útikönyv, útikalauz.) szó személynévből ered. A XIX. század végén Karl Baedeker lipcsei kiadóvállalata jelentetett meg elsőként sorozatban olyan részletes és alapos útikönyveket, melyek minden gyakorlati tudnivalót is tartalmaztak az utakról.

A képes úti napló egyike a legkorábbi fotográfiai műfajoknak, hiszen a fotográfia felfedezése óta az utazásoknak, expedícióknak nélkülözhetetlen kelléke a fényképezőgép. A képes beszámolók nem csupán dokumentációként vagy híradásként szolgáltak, de az idegen tájak, városok, kultúrák, a „Másik” megismerésének lehetőségét is magukkal hozták.

A XXI. században, amikor a digitális technológia révén a világ szinte bármely pontja elérhetővé és megtekinthetővé válik technikai képeken keresztül, különösen fontossá válnak a személyes élmények és beszámolók.

Időpont: 2024. március 7., csütörtök, 18 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Meghívott fotográfusok: Gulyás Miklós és Kocsány Kornél, akik a nepáli útjukról fognak mesélni.

© Kocsány Kornél és Gulyás Miklós

,,Gulyás Miklóssal 2022 és 2023 októberében voltunk együtt Nepálban, összesen közel másfél hónapot. Én 2012-ben látogattam először ebbe a csodálatos országba, akkor négy hónapot önkénteskedtem a fővárosban, Katmanduban. Azóta rendszeresen visszajárok, és most már fotótúrákat is vezetek ide minden évben. Miklósnak viszont ez volt az első ázsiai élménye, és én örültem, hogy bevezethetem ebbe a világba.

Az első évben Katmandut jártuk körbe, tavaly azonban már a vidéket is felfedeztük. Katmanduban a barátaimnál, egy családnál laktunk, vidéken pedig egyszerű vendégházakban.

A napjaink hasonlóan teltek: a reggeli és a rituálészerű pálinka után nyakunkba vettük a kamerát, és sötétedésig fotóztunk. Sokszor észre sem vettük, hogy egész nap nem ettünk semmit.

Kalandos, tanulságos, életre szóló élmény volt ez mindkettőnk számára, melynek legfontosabb hozadéka nem is a képanyag volt, hanem az, hogy szoros barátságot kötöttünk.” 

Kocsány Kornél 

© Kocsány Kornél
© Kocsány Kornél
© Kocsány Kornél
© Kocsány Kornél
© Kocsány Kornél
© Kocsány Kornél
© Kocsány Kornél
© Kocsány Kornél
© Gulyás Miklós
© Gulyás Miklós
© Gulyás Miklós
© Gulyás Miklós
© Gulyás Miklós
© Gulyás Miklós
© Gulyás Miklós
© Gulyás Miklós