ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Bétaville és macskapörkölt – Pillangó, a felforgató

Bétaville és macskapörkölt – Pillangó, a felforgató

Fiáth Titanilla börtönpszichológus és kulturális antropológus 2020. július 22-én, szerdán, 17.30 órától Bétaville és macskapörkölt – Pillangó, a felforgató címmel tart előadást az Urbán Tamás: Felesleges Pillangó című kiállításhoz kapcsolódva.

Urbán Tamás Felesleges Pillangó című kiállítása a Capa Központban © Capa Központ

Hogy mutassunk be valakit, aki a „fél életét a börtönben töltötte”, szabadlábon az Erzsébetvárosi Sportegyesületben tart jógaedzéseket, éjszakánként pedig kifőzött sünkoponyával a nyakában ordít Sziámi-számokat a Fekete Lyukban? Aki vizeletbe áztatott hajszálak nyílt sebbe mártogatásával és a lábujjkörmei kékre festésével kerüli – inkább ön-, mint közveszélyes módon – a munkát, később azonban a Zsaru magazinban ad tanácsokat a rejszológép elkészítéséhez. Aki a puszta megjelenésével karambolokat okoz Budapest utcáin, akire rákiabálják, hogy „Ezt nem is anya szülte!”, és aki tetovált testét szeretné majd mesekönyvszövegként felolvasni soha meg nem született gyermekeinek.

Fiáth Titanilla előadásában Pillangó alakját a mitikus Trickster-figura legfontosabb jellegzetességei mentén mutatja be: a tréfacsináló, felforgató istenalakok lényege az ambivalencia, a határokkal való intenzív játék, a felforgatás, az őrültség és a tudás vegyítése, illetve a pozitív kultúrhéroszok kifigurázása. Az örök „kívüliség”: a struktúrába való betagozódás képtelensége, a „köztiség”, a soha meg nem szüntethető „liminális” állapot.  A kibékíthetetlen ellentétek egyetlen személyen belüli jelenléte: Pillangó esetében például a „gyerekbaszók” megbüntetése a börtönben, ugyanakkor saját elítéltetése egy 14 éves lánnyal való szexuális kapcsolata miatt. A tetovált horogkereszt és a Dávid-csillag a bőrén. A „fajgyűlölés” bűncselekménye, és önmaga – mint börtönviselt személy – azonosítása a „fehér emberek” ellenében. Szégyentelensége a bűnelkövetés vagy akár a tetoválások terén („Egy pontért is megszólnak – hát akkor szóljanak meg egymillióért”) – majd önvallomása, hogy talán nem is a „hajlamai” tartják vissza a férfiakkal való szexuális kapcsolatoktól, hanem a „rám kiabálás”, a megbélyegzés veszélye. (Fiáth Titanilla)

Időpont: 2020. július 22. szerda, 17.30
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes.
A járványhelyzet miatt az előadáson javasoljuk a maszk viselését és a kézfertőtlenítő használatát.

Urbán Tamás: Felesleges Pillangó