ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ BPF SCREENING NIGHTS // GŐBÖLYÖS Luca fotóművész

BPF SCREENING NIGHTS // GŐBÖLYÖS Luca fotóművész

BPF Screening Nights - vetítéssel egybekötött beszélgetés sorozat keretében GŐBÖLYÖS Luca fotóművész mesél munkáiról.

BPF SCREENING NIGHTS / a BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL PROGRAMSOROZATA a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a belépés ingyenes.
Beszélgetőtárs: BERA Viktor

Időpont: 2024. április 19., péntek, 17.30 
Helyszín: Capa Központ, Rendezvényterem
Az eseményen való részvétel ingyenes.

“Fotó szakon végeztem az Iparművészeti Egyetemen, de kezdettől fogva tágabb értelemben gondolkodtam a fotóról, mint a hagyományosan értelmezett művészfotó és portréfotó, illetve a nálunk nagyon népszerű és nagy múltú szociofotó, dokumentumfotó. Számomra a fotótechnika pusztán eszköz, és nem a végcél gondolataim formába öntéséhez, koncepcióm megjelenítéséhez.
Hosszú ideje munkáimban előtérbe került számomra a művészetről való gondolkodás, a koncepció a hagyomány mentén való tárgykészítéssel szemben.
Az elmúlt években készült videó munkáimban a képről, a valóság leképezéséről, annak megváltoztatására irányuló hiábavaló, de sziszifuszi tevékenységeinkről gondolkodom, olyan társadalmi problémákra reflektálok, mint a véget nem érő fogyasztás, a menekültválság,, vagy az emberi integritás törékenységét idézem meg a láthatatlan, elfedődött, de a mélyben megmaradt sérüléseket láthatóvá téve.
2023-ban L.U.C.A. kiállításomon elkezdtem a mesterséges intelligenciával együttműködni. Ebben a munkámban az ember teremtő akaratát, a világot felelőtlenül formáló tevékenységét, a fotografikus képbe vetett hitét, s annak a valósághoz való viszonyát járom körül, válaszokat keresve arra az egyre kínosabb kérdésre is, hogy milyenné válnak majd létezésünk keretei ebben az általunk kreált új valóságban. “

Gőbölyös Luca DLA habil