ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ BPR 2018

BPR 2018

A Capa Központ 2018. április 13. és 14. között újra meghirdeti a Budapest Portfolio Review-t!

A Capa Központ elkötelezett a magyar fotográfia lehetőségeinek fejlesztése iránt, és ezért fontosnak tartja, hogy minél több magyar fotográfus vegyen részt hazai és nemzetközi programokban. Ezzel a szándékkal rendezi meg 2018. április 13. és 14. között harmadik alkalommal a Budapest Portfolio Review portfólió konzultációt.

A szakmai esemény célja, hogy a résztvevők neves hazai és külföldi szakemberekkel konzultáljanak képeikről, visszajelzéseket kapjanak és megmérettessenek.  A konzulensek a magyar és nemzetközi fotográfus szakma elismert képviselői (alkotóművészek, galeristák, művészettörténészek, rangos intézmények, ügynökségek, fesztiválok, szervezetek vezetői és munkatársai).

A konzultáció időpontja:

2018. április 13., péntek, 10:00–17:00
2018. április 14., szombat, 10:00–17:00 (összegzés és eredményhirdetés 19 órakor)

A konzultáció helyszíne:

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 1065 Budapest, Nagymező utca 8.
Stúdió és Project Room

A Budapest Portfolio Review konzulensei:

Böröcz László galériavezető, 2B Galéria
Csatlós Judit muzeológus, kurátor, Kassák Múzeum
Csizek Gabriella kurátor
Attila Durak művészeti igazgató, FotoIstanbul
Thomas Dworzak fotográfus, a MAGNUM Photos elnöke
Ferenczy Bálint fotótörténész
Gyenis Tibor képzőművész
Hernádi Levente képszerkesztő, Index.hu
Jean-Marc Lacabe igazgató, Le Chateau d’Eau, Toulouse
Emilia van Lynden művészeti igazgató, Unseen, Amsterdam
Mucsi Emese kurátor, Capa Központ, szerkesztő, Artmagazin
Somogyi Hajnalka kurátor, OFF-Biennálé Budapest vezetője
Sebastian Vaida fotográfus, a Photo Romania Festival vezetője
Patrick Waterhouse fotográfus, főszerkesztő, COLORS Magazine

(A változtatás jogát fenntartjuk.)

 

A konzulensek által a legjobbnak ítélt fotográfusok kiemelt szakmai lehetőségekben részesülnek:

  • A konzultáció fő díja minden évben, hogy a kiválasztott fotográfus önálló kiállítási lehetőséget kap a BPR évében rendezett Art Market Budapesten, a Capa Központ standján.
  • 2018-ban ezen kívül 5 fotográfus lehetőséget kap arra, hogy a European Photography  Platform (EPP) nemzetközi fotográfiai projekt keretében a 2018. évi Unseen Fesztivál és Vásáron megrendezett csoportos kiállításon  részt vegyen  Amszterdamban, szeptember 21–23. között  A konzulensek a konzultációra jelentkezők közül választják ki az EPP fotográfiai projekt kiírásának megfelelő fotográfusokat. (*A projektről, a jelentkezés feltételeiről a részleteket lásd alább.)

Jelentkezni a következő dokumentumok feltöltésével lehet:

  • angol nyelvű szakmai önéletrajz (legfeljebb 1 oldal)
  • angol nyelvű artist statement (legfeljebb 300 szó)
  • 8-10 képből álló válogatás 1 PDF file-ban (legfeljebb 5 MB)

A Budapest Portfolio Review-ra megalapozott tudással rendelkező, aktív professzionális fotográfusok jelentkezését várjuk. A konzultáció nyelve magyar és angol, szükség esetén tolmácsot biztosítunk, ezt a jelentkezés Capa Központ által történő visszaigazolása után e-mailben kérjük jelezni.

Jelentkezés az alábbi linken: https://capacenter.hu/budapest-portfolo-review-2018-jelentkezes/

Jelentkezési határidő: 2018. április 3., 12.00 óra (dél)

Nevezési díj: 5000 Ft. A részvételi díj megfizetésének módjáról a jelentkezés lezárulta után, e-mailben küldünk felvilágosítást.

A beküldött részvételi anyagokat a jelentkezők számának függvényében a Capa Központ által felkért szakemberek előválogatják és ennek alapján áll össze a portfólió konzultáción résztvevők végleges névsora.

 

*Azoknak a Budapest Portfolio Review-ra (BPR) jelentkező fotográfusoknak, akik a műkereskedelmi piacon kevesebb, mint tíz éve vannak jelen, akik a kortárs fotográfia határait feszegeti, akik folyamatosan új projekteken dolgoznak, és akik a konzultáción legfeljebb 2016-tól készült munkákat mutatnak be, lehetőségük van a jelentkezés során az European Photography Platform (EPP) nemzetközi fotográfiai projekten való részvételre is pályázni. Akadémiai művészeti végzettség nem feltétel. https://capacenter.hu/off-capa/europai-fotografiai-platform/

Az EPP projekt keretében a BPR-en kiválasztott öt feltörekvő alkotó munkáit 2018 folyamán bemutatjuk az EPP projekt és a Capa Központ honlapján és a kapcsolódó kommunikációs anyagokban, valamint az EPP projekt kurátorai által országonként kiválasztott fotográfusok és munkáik – a projektben részt vevő többi intézmény által is kiválasztott alkotók munkái mellett – szerepelnek az idei Unseen Fesztivál és Vásár keretében megrendezett csoportos kiállításon Amszterdamban, szeptember 21–23. között. Az Unseen Fesztiválon és Vásáron való részvételt teljes egészében a Capa Központ és a European Photography Platform fedezi.

A feltételeknek megfelelő, az EPP nemzetközi projektben részt venni kívánó fotográfusoknak a részvételi szándékukat külön kell jelezni a BPR szervezőinek a konzultáció jelentkezési felületén, a Capa Központ honlapján, a fent megadott linken.  A jelentkezésükkel vállalják, hogy kiválasztásuk esetén messzemenően együttműködnek a projekt hazai (Capa Központ) és nemzetközi (Vandejong Creative Agency – FOAM, UNSEEN) szervezőivel.

Az EPP projektben együttműködő intézmények: Fondazione Camera, Fotofestiwal Lódz, British Journal of Photography, Photo Romania, PhotoEspaña, Hamburgi Fotótriennálé, Photo Ireland, FoMu, C/O Berlin, Villa Noailles Hyères és az Unseen.

 

További információ: Lugosi Blanka, blanka.lugosi@capacenter.hu