ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Bukta Imre képzőművész és Winkler Nóra közös tárlatvezetése a Petőfi utcák népe kiállításban

Bukta Imre képzőművész és Winkler Nóra közös tárlatvezetése a Petőfi utcák népe kiállításban

2023. szeptember 21-én, csütörtökön, 17 órától a Pictorial Collective: Petőfi utcák népe – Szubjektív fotós látlelet a magyar társadalomról című kiállításban tart tárlatvezetést Bukta Imre képzőművész és Winkler Nóra.

Kiállító fotográfusok : Bácsi Róbert László, Bődey János, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon †, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László, a Pictorial Collective tagjai

Petőfi Sándor kultusza már a 19. században nagyra nőtt, az pedig szinte burleszkbe illő, ahogy az elmúlt kétszáz évben minden politikai rendszer magához próbálta hajlítani az aktualizált Petőfi-képet. A gyorsan nemzeti vátesszé emelt Petőfi iránt senki nem maradhatott közömbös, így az összes rezsim róla nevezett el rengeteg keze ügyébe kerülő művelődési házat, könyvtárat, laktanyát és utcát. A több hullámban futó közterület-átnevezési kampányok pedig elkerülték Petőfit, akiről például a keményvonalas sztálinista Rákosi-diktatúrában is tonnaszámra nevezték át az addig Habsburgokról elnevezett magyarországi utcákat. Persze nem a települések legfontosabb közterületeit, hiszen azokat a kommunizmushoz közvetlenül köthető embereknek és jelszavaknak tartogatták, ezért fotósaink is inkább a falvak és városok mellékutcáiban kutakodtak.

Időpont: 2023. szeptember 21., csütörtök, 17:00 Helyszín: Capa Központ
Az eseményen a kiállításra váltott jeggyel lehet részt venni.

Pictorial Collective: Petőfi utcák népe – Szubjektív fotós látlelet a magyar társadalomról