ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Bédekker EXTRA – Esther Horvath: A sarki éjszaka csillagai című magyar nyelvű vetített képes előadás

Bédekker EXTRA – Esther Horvath: A sarki éjszaka csillagai című magyar nyelvű vetített képes előadás

A Capa Központ Bédekker címmel indított programsorozatának célja, hogy fotográfusok és fotográfiával foglalkozó elméleti szakemberek a saját utazásaik során készült képek vetítésével párhuzamosan meséljenek élményeikről.

A bédekker (~útikönyv, útikalauz.) szó személynévből ered. A XIX. század végén Karl Baedeker lipcsei kiadóvállalata jelentetett meg elsőként sorozatban olyan részletes és alapos útikönyveket, melyek minden gyakorlati tudnivalót is tartalmaztak az utakról.

A képes úti napló egyike a legkorábbi fotográfiai műfajoknak, hiszen a fotográfia felfedezése óta az utazásoknak, expedícióknak nélkülözhetetlen kelléke a fényképezőgép. A képes beszámolók nem csupán dokumentációként vagy híradásként szolgáltak, de az idegen tájak, városok, kultúrák, a „Másik” megismerésének lehetőségét is magukkal hozták.

A XXI. században, amikor a digitális technológia révén a világ szinte bármely pontja elérhetővé és megtekinthetővé válik technikai képeken keresztül, különösen fontossá válnak a személyes élmények és beszámolók.

Időpont: 2023. október 17., kedd, 18 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Vendég: Esther Horvath dokumentumfotós, National Geographic- és Nikon-nagykövet

„Előadásomban szeretném megosztani Önökkel, hogy milyen az élet egy kutató expedíción, milyen az élet az Arktiszi-óceán közepén. Szeretnék beszélni az életutamról is ebbe a varázslatos világba, a sarkvidékre, amelyet a bolygó leggyönyörűbb környezetének tartok. Számomra a sarki éjszaka csillagai azok az emberek, akik a sarkvidéken élnek és dolgoznak, az év majdnem felében teljes sötétségben, hogy nekünk, az emberiségnek fontos információkat szolgáltassanak a környezetről és a jövőnkről. Az ő életükről szól, es az én életemről ott, ahol éjjel-nappal szeretettel és gondoskodással a szivünkben dolgozunk a sarkvidék változasanak megértése es megmentése érdekében.”

© Esther Horvath
© Esther Horvath
© Esther Horvath
© Esther Horvath
© Esther Horvath
© Esther Horvath
© Esther Horvath
© Esther Horvath