ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Vetített képek az ARTplaccon – kurátor: Oltai Kata

Vetített képek az ARTplaccon – kurátor: Oltai Kata

Szabadtéri vetítésekkel és gyerekfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Capa Központ július 16-20. között Tihanyban, az ARTplacc fesztiválon.

ARTplacc – Capa Központ
PROGRAMOK:

Szabadtéri vetítések
minden nap 21:00 – 00.00

Túl az intimitáson
Barakonyi Szabolcs, Barnie, Gáldi Vinkó Andrea, Fátyol Viola, Koleszár Adél,
Móró Máté, Szombat Éva, Talabér Géza, Zana Krisztián
Kurátor: Oltai Kata

A fotográfia a 19. században, felfedezésekor mérte az első csapást az intimitás határaira: a magánélet “leleplezhetővé”, reprodukálhatóvá és közkinccsé vált és elindult egy olyan folyamat, ami fokozatosan elmosta a privát szféra körvonalait. A technika demokratizálása óta exponenciálisan nőtt a létrehozott – profi kamerával vagy mobiltelefonnal készített – képek száma, a közösségi oldalak pedig egyértelműen rutinszerűvé tették az egy mozdulattal megosztható intimszférát.
Az exhibicionizmus, a “muszáj elmondanom egy sztorit” közléskényszere, a voyeurizmus, a leleplezés és feltárás okozta élvezet a jelenkor legfontosabb társadalmi stratégiái között szerepelnek. A közel egyórás vetítés 10 fiatal fotográfus attitűdjén keresztül mutatja be az egyén és a tér, az individuális kapcsolatok közötti határmódosulásokat, a párbeszédet az elveszett illúzióval.
Az új vizualitás morális kérdéseit tematizálja; a ’közelség’ változó fogalmát kommentálja vagy a szabadság felelősségére kérdez rá.

FatyolViola_IMG_0536
FatyolViola_IMG_0536
_HDA6093
_HDA6093
mm
mm
koleszar
koleszar

Mert ez nem maga a valóság
Hajdú D. András, Pályi Zsófi, Kurucz Árpád
Kurátor: Oltai Kata

A képeken kell látnunk valamit vagy a kép révén? A képiség sok évtizedes dilemmája, hogy vannak-e olyan fotográfiai stílusok, képi megközelítésmódok, melyek alkalmasak,– vagy alkalmasabbak –, hogy az általuk láttatott tartalmat a szemlélő valóságként könyvelje el. Ha műfajilag gondoljuk el, hagyományosan a sajtófotót tekintjük leginkább valamennyi fotográfiai műfaj közül “az igazság letéteményesének”, művelőit pedig olyan érzékenyen reagáló alkotóknak, akik a híreket és társadalmi jelenségeket vizualizálják számunkra. Vajon a média kontextusán kívül megjelenő képek más jelentést kaphatnak egy művészeti közegben? Mennyire gondolkodik másként egy fotóriporter amikor riportot készít és amikor autonóm munkát? A közel egy órás vetítés a hazai fiatal fotóriporter generáció tagjait vonultatja fel, több sorozatukon keresztül megmutatva egyrészt saját vállalásaik különbözőségét, másrészt a szakmájukon belül elkülönülő, nagyon változatos attitűdöket.

Gyerekfoglalkozások
minden nap 14:00-17:00
A program részeként a fesztiválra látogató családok egy izgalmas összeállítás révén (Robert Capa társasjátékok, fotográfiai papírjátékok, feladatlapok, ismeretterjesztő anyagok stb.) ismerkedhetnek meg a fotográfiával, illetve az intézmény aktuális kiállításával.

artpalcc_logo_szovegbe