ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Capa-nagydíj 2022 – az ösztöndíjasok nyilvános beszámolója

Capa-nagydíj 2022 – az ösztöndíjasok nyilvános beszámolója

A Capa-nagydíj 2022 ösztöndíjasainak nyilvános beszámolója a zsűri jelenlétében.

A Capa-nagydíj 2022 tavaly októberben kiválasztott ösztöndíjasai nyilvános prezentáció keretében számolnak be a zsűrinek az elmúlt egy évben végzett munkájáról. A prezentáció közben megtekinthető a három alkotó beszámoló kiállítása is a Capa Központ Project Roomjában. A zsűri ezután választja majd ki a Capa-nagydíj 2022 nyertesét, melyet október 20-án este, 18 órakor a beszámoló kiállítás megnyitójának keretében jelent majd be.

Időpont: 2022. október 20., csütörtök, 15 óra
Helyszín: Capa Központ, Project Room
Az eseményen való részvétel ingyenes.
Az esemény angol nyelven, tolmácsolás nélkül zajlik.

három ösztöndíjas és munkáik címei:

Barakonyi Szabolcs: Hűlt hely– Forenzikus esztétika
Horváth Katalin Fanni: REVIVAL – Újjászületés a nyugati határnál
Móricz-Sabján Simon: Árnyéksáv

Zsűritagok:

Laia Abril
művész (Barcelona, Spanyolország)
Laia Abril (Spanyolország, 1986) fotográfiával, szövegekkel és hanggal, valamint kutatásalapú módszerekkel dolgozó művész. Az újságírói diploma megszerzése és a Colors magazinnál végzett szerkesztői munka után a nők jogaival, a gyásszal és a biopolitikával foglalkozó hosszú távú projektek kidolgozására összpontosított. Több könyv szerzője: The Epilogue (2014, Dewi Lewis), Lobismuller (2016, RM) és On Abortion (2018, Dewi Lewis) – amelyet jelöltek a Deutsche Börse-díjra, és amely az Aperture–Paris Photo Best Book Award győztese lett. Installációit több mint 15 országban állították ki, és olyan gyűjteményekben is megtalálhatók, mint a Centre Pompidou, a FRAC, a Musée de l’Elysée, a Fotomuseum Winterthur, a MoCP és az MNAC gyűjteményei. Pályafutását többek között az arles-i Prix de la Photo, a londoni The Hood Medal és az amszterdami FOAM Paul Huf-díjjal ismerték el. Abril következő, On Rape című könyve 2022-ben jelenik meg a Dewi Lewis kiadónál. Barcelonában él, és a párizsi Les Filles du Calvaire galéria képviseli.

Maja Dyrehauge Gregersen
a Copenhagen Photo Festival ügyvezető igazgatója (Koppenhága, Dánia)
Maja Dyrehauge Gregersen (Dánia, 1978) 2016 óta a Copenhagen Photo Festival ügyvezető igazgatója, ahol különleges hangsúlyt helyeznek a kísérletezés és a fenntarthatóság kérdéseire, és amelyet valódi nemzetközi szemlélet és Európán átívelő együttműködés jellemez. Számos művészeti és fotográfiai intézménnyel, fesztivállal és fotográfussal dolgozott együtt, és számos fotográfián alapuló projektet vezetett a kultúra területén tevékenykedő partnerekkel. A Koppenhágai Egyetemen szerzett diplomát, és több mint 15 éve dolgozik a kulturális szektorban.

Gellér Judit
fotókurátor, oktató, szakíró, a zsűri elnöke
Gellér Judit (Magyarország, 1983) 2000-től publikálja kritikáit és kiállításajánlóit különböző szaklapokban és folyóiratokban, 2007 és 2017 között a MÚOSZ, 2017-től az AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata tagja. Egyetemi tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem designelmélet alap- majd mesterszakán végezte. 2012-től 2016-ig tagja, 2013 és 2015 között vezetőségi tagja volt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának. 2013-ban kezdte meg PhD tanulmányait az ELTE Film-, Média- és Kultúraelméleti Programján, 2014-től óraadó oktató a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia MA szakán, 2014–2021 között a pedig a PreMOME designkultúra felvételi előkészítő kurzuson. 2015-től 2021-ig a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora. 2022-től a Néprajzi Múzeum MaDok-programjának kortárs jelenségekkel foglalkozó muzeológusa. Kutatási területei: privátfotó-gyűjtemények, művészeti archívumhasználatok, kortárs fotográfia.

Felix Hoffmann
a C/O Berlin vezető kurátora (Berlin, Németország)
Felix Hoffmann (Németország, 1972) művészettörténész és művészetelméleti író, jelenleg a C/O Berlin Foundation vezető kurátora, ahol a kiállításokért, programokért és stratégiáért felel. Szenvedélyével, kíváncsiságával és improvizációs tehetségével a C/O Berlint egy idealista projektből nemzetközileg elismert intézménnyé tette, amelyet az az elképzelése jellemez, hogy a fotográfia és a mozgókép a létező vizuális stratégiák domináns médiumává fog válni. A C/O Berlin fiatal fotográfusok és művészeti kritikusok számára szervezett Talents programjának kezdeményezője, és számos nemzetközi kiállítás kurátora, többek között a Nan Goldin (2009), Robert Mapplethorpe, Peter Lindbergh (2011), Gordon Parks (2014) és Araki (2018) egyéni kiállításoké, valamint olyan csoportos tárlatoké, mint a The Last Image. Photography and Death (2019) vagy a The Uncanny Familiar: Images of Terror (2011). Számos könyvet és szöveget is publikált.

Mélyi József
művészettörténész, műkritikus, kurátor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszékének adjunktusa
Mélyi József (Magyarország, 1967) a kilencvenes évek közepe óta publikál tanulmányokat és kritikákat magyar szakfolyóiratokban. Fő kutatási területe a XX. századi és a kortárs művészet, a köztéri művészet és az intézménykritika. 2000 és 2003 között az Exindex című online művészeti folyóirat főszerkesztője. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszékének adjunktusa. Számos kiállítás kurátora, többek között: Kempelen – Ember a gépben, 2007, Műcsarnok, Budapest és ZKM, Karlsruhe; Amerigo Tot – Párhuzamos konstrukciók, 2009, Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest; Nagyítások, 1963 – Az Oldás és kötés kora, 2016, Új Budapest Galéria; Kibékülés, 2018, Pannonhalmi Főapátság.

A Capa-nagydíj 2022 beszámoló kiállítás megnyitója és Capa-nagydíj átadásának időpontja: 2022. október 20., csütörtök, 18 óra.

A Capa-nagydíj honlapja