ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ CAPA VISA: Conversation with Artist Hans van der Meer and Curator Claudia Küssel

CAPA VISA: Conversation with Artist Hans van der Meer and Curator Claudia Küssel

CAPA VISA – Visual Insights and Stories from Abroad

Fotó: Capa Központ

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ CAPA VISA című programsorozatának keretében a szakmai vagy akár magáncélból Budapestre látogató külföldi szakemberek mutatkoznak be. A kortárs fotográfia meghatározó nemzetközi szereplői egy-egy alkalommal nyilvános előadások formájában ismertetik tevékenységüket, kutatási területüket, saját színterüket a Capa Központban. A rendezvénysorozat célja, hogy lehetőséget teremtsen a tudáscserére a nemzetközi fotós szcénában aktív alkotók, fotográfusok, intézményvezetők, kurátorok, független szakemberek, szakírók, szerkesztők és a magyar szakemberek között. A CAPA VISA programok angol nyelven zajlanak.

2022. október 21-én, pénteken 17:30-tól Hans van der Meer holland fotográfus és Claudia Küssel kurátor tartanak prezentációt Hans van der Meer: Apró rejtélyek című kiállítása kapcsán. Az előadás fókuszában a fotográfus munkásságának 1985-86-os magyarországi, különösen budapesti időszaka áll. Ez az időszak különösen meghatározó Hans van der Meer vizuális nyelvének kialakulása szempontjából. A programon azon képanyagok (képek, videók) kísérik, amelyek pályának e korai időszakára hatással voltak. Ezenkívül Hans van der Meer bemutatja az Apró rejtélyek című kiadvány első példányát is. A kötet angol és magyar nyelven jelenik meg, a Budapest-sorozat olyan képeivel gazdagítva, amelyek a kiállításon nem láthatóak. Az előadásokat nyílt beszélgetés követi, ami a közönség kérdéseinek is teret ad.

Dátum: 2022. október 21., péntek, 17.30–19.00 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes.
A program angol nyelvű.

Hans van der Meer (Leimuiden, 1955) nemzedékének legjellegzetesebb holland dokumentarista fotográfusai közé tartozik: képekkel és szavakkal mesél. Szemléletmódja kutató tekinteten és éles megfigyelőképességen alapul, ahol kéz a kézben jár az empátia, a társadalmi szerepvállalás, az erős humorérzék és az abszurditás. Ezek a szálak végig kísérik a teljes életművét. Az Apró rejtélyek kiállítás az 1985–86-ban Budapesten készített sorozatán kívül, a későbbi projektekből is megmutat olyan kiemelkedő pillanatokat, melyek gyökerei Van der Meer magyarországi munkásságának időszakába nyúlnak vissza vagy erre az időszakra utalnak.

Hans van der Meer: Apró rejtélyek

hansvandermeer.com