ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ CAPAZINE – LET’S PET! – Mire tanítanak bennünket az állatok?

CAPAZINE – LET’S PET! – Mire tanítanak bennünket az állatok?

2023. május 26-án, pénteken, 18 órától a CAPAZINE – LET’S PET! című kiállításban Tóth Bettina lóetológiai tanárral, lovasgazdával és Kovalik Natasa ló asszisztálta önismereti facilitátorral, a Natívmethod alapítójával, Gestalt terapeutával beszélget Bezselics-Békési Ildikó médiaszakember, író, a Capazine – Let’s Pet! kiállítás egyik alkotója.

Időpont: 2023. május 26., péntek, 18 óra
Helyszín: Capa Központ – Project Room
Az eseményen való részvétel ingyenes.
Kutyák, macskák, nyulak, kisállatok welcome!

Szalay Krisztina: Bizonyos tekintetben, 2022

Mire tanítanak bennünket az állatok?

A ló hátán megnyílt a világ az emberiség számára – szó szerint felemelte az embert a földről.

A mai ember elkezdte elveszíteni azon képességeit, amelyekkel kapcsolódni tud a teremtett világgal, kötődni más élőlényekhez – s nemhogy a természettől, de még saját magától is elszakadt. Mára feledésbe merült, hogy ugyanabból az anyagból van, ugyanazok a mechanizmusok működtetik, ugyanazok a látható és láthatatlan erők hatnak életére, mint a világegyetem összes teremtményére.

A lovak kommunikációja nemhogy nem beszéden, de még csak hangadáson sem alapul. Igen választékos, ám néma kommunikációs módszert fejlesztettek ki, sokmillió évvel az ember megjelenése előtt, amely – ellentétben a szavakba zárt emberével – a nonverbális jelek használatára épül.

A ló talán egyik legnagyobb „tanítása” az emberiség számára a fajtársakkal való harmonikus együttélés művészete.

(Tóth Bettina lóetológiai tanár, lovasgazda)

_

Ha abban a kontextusban gondolkodunk, hogy az ember is állat, tehát az állatvilág része, akkor a ló hidat képezve segít minket, hogy visszatérjünk abba az ösztönös világba és adaptív működésmódba, ami az állatokra jellemző. Ők nem rágódnak a múlton, nem vetítenek a jövőbe: ott vannak 100 százalékosan, minden idegszálukkal abban a helyzetben, ami éppen történik.

Az állatokkal való interakció legnagyobb ereje, hogy visszakerülhetünk ebbe a tudatállapotba, ahol megélhetjük, hogy egy nagyobb egész részesei vagyunk.

Az ember a verbalitás és az elvont gondolkodás miatt egyfajta tudati-érzelmi elválasztottságban él – így az állatokkal való együttlét egy áldott állapot, ahol segítségükkel belekerülve ebbe az ego nélküli létezésbe megélhetjük, hogy elveszítve önmagunkat egy más minőségben találhatjuk meg újra. Az emberek nagy része a hétköznapjaiban nem, vagy csak percekig képes megélni ezt az állapotot, mi a lovak segítségével visszavezetjük őket ehhez a képességhez, ahol kikapcsol a kritikus gondolkodás és bekerülnek a flow állapotába.

(Kovalik Natasa ló asszisztálta önismereti facilitátor, a Natívmethod alapítója)