ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ CAPAZINE – LET’S ROLL! | 2023-ban is indul a műhelymunka a Capa Központban! Június 11-ig várjuk a jelentkezést!

CAPAZINE – LET’S ROLL! | 2023-ban is indul a műhelymunka a Capa Központban! Június 11-ig várjuk a jelentkezést!

A CAPAZINE a Capa Központ nemzetközi tapasztalatokon alapuló, tematikus workshopja, amely kiállítás és kiadvány formájában is bemutatásra kerül a Capa Központban. A CAPAZINE lapszámok és kiállítások létrehozását minden esetben egy minimum féléves csoportos workshop előzi meg, a CAPAZINE műhelymunka vezetőivel és meghívott előadókkal. Célunk, hogy az elkészült kiadvánnyal a legtöbb európai fotós rendezvényen, fesztiválon megjelenjünk.

A Három szív című (végül soha el nem készült) film forgatása. Balról jobbra: Bácskai-Lauró István a film rendezője, Neuman László operatőr, Száz Nándor segédoperatőr, Novák Márk első asszisztens, a jobb szélen Kézdi-Kovács Zsolt. Forrás: Fortepan / Kotnyek Antal

CAPAZINE vol. 06. LET’S ROLL!

A CAPAZINE hatodik számának címe LET’S ROLL!, központi témája a filmes és a fotografikus képalkotás kapcsolata.

Milyen változásokat hozott a fotográfiában a mozi érkezése anno? Hogyan befolyásolta a mozgókép az állóképhez való viszonyunkat és fordítva: létezik-e olyan, hogy filmes látásmód a fotográfiában? Egyfelől a sok közeli, freeze frame vagy éppen a konkrét fotók visszatérő megjelenése a mozivásznon állandó kapcsolatot feltételez a fotós és a filmes gyakorlatok között. Másfelől a megrendezett fotó nagyjai sokszor csak annyit mondanak saját munkáikról, hogy olyan filmeket készítenek, amelyek mindössze egy képkockából állnak.[1] Hogy áll most ez több mint százharminc éves történet, amelyben a fényképezés és a mozi egymást inspirálva hatnak oda és vissza?

Kulcsszavak: #mozi #fotográfia #operatőr #filmrendező #standfotó #kinematográfus  #stagedphotography #narrativephotography #megrendezettfotográfia #archívfotográfia #photographyarchive #filmarchive #inspiráció #locationscouting #színészportré #closeup #freezeframe

Meghívott előadók:
Cserhalmi Sára filmrendező
Forgács Péter képzőművész, filmrendező
Rév Marcell operatőr
Szilágyi Lenke fotográfus
Török Ferenc filmrendező

A műhelymunka vezetői:
Gelencsér Gábor esztéta, ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docense
Mucsi Emese, a Capa Központ kurátora

Gerhes Gábor: A T MEGTALÁLÁSA, 2002

A 2023-as CAPAZINE műhelymunkán való részvételre olyan fotográfusok, filmes szakemberek és szövegírók (írók, szakírók, történészek) jelentkezését várjuk, akik vállalják, hogy részt vesznek a tizenkét alkalmas workshop (péntek délutánonként tartott 2-3 órás) foglalkozásain és az azt követő konzultációkon, valamint a kiállítás és a kiadvány elkészítésében is tevékenyen közreműködnek.

A jelentkezéseket szakmai önéletrajz, online portfolió és rövid motivációs levél kíséretében a capazine@capacenter.hu e-mail-címre várjuk, „CAPAZINE LET’S ROLL” tárggyal 2023. június 11. éjfélig.

A programon kb. 10 fő fotográfus/filmes szakember és 2 fő szövegíró tud részt venni. A jelentkezők közül a műhelymunka tagjait a beküldött anyagok alapján a CAPAZINE LET’S ROLL! workshop vezetői választják ki. A foglalkozások nyelve magyar, angol nyelvtudás előnyt jelent. A részvételt nyert pályázókat e-mailben értesítjük.

A CAPAZINE LET’S ROLL! workshopon résztvevők közös gondolkodással, tervezéssel és kísérletezéssel hoznak létre egy olyan többfunkciós kiadványt, amely egyszerre töltheti be a folyóirat, valamint a sokszorosított műtárgy funkcióit. A tematikus számok tartalmának előkészítésekor az adott témát elméleti és gyakorlati szempontból is vizsgáljuk: az elméleti szakemberek a teoretikus alapot biztosító írásokat és a résztvevő művészek munkáit elemezve szakszövegeket, esszéket írnak, a fotográfusok pedig az adott téma mentén készítik el a CAPAZINE-ben megjelenő új alkotásaikat.

A tervezett munkamenet időzítése: műhelymunka foglalkozások (június – szeptember) és alkotások létrehozása (szeptember – október), a kiadvány előkészítése, szakszövegek írása (november), a kiadvány véglegesítése (december). A CAPAZINE – LET’S ROLL! című periodika megjelenése és a Capa Központ Project Room termében rendezett kiállítás tervezett ideje: 2024. tavasz.

Woody Allen filmforgatáson a Budai Várban, 1974 Fotó: Fenyő János

Ajánlott olvasmányok, kiadványok, kiállítások:

David Campany: Photography and Cinema, Reaktion Books, 2008

Larry Clark: TULSA, Black Cat, 2000

Roger A. Deakins: Byways, Damiani, 2021
Rebecca J. DeRoo: Agnes Varda between Film, Photography, and Art, University of California Press, 2017

Dekovics Dóra–Gelencsér Gábor (szerk.): Képekben gondolkodnak. Filmesek fotói, kiállítási katalógus, 2021

Enfin le cinéma!, kiállítási katalógus, Musées d’Orsay et de l’Orangerie / RMN, 2021

Peter Galassi–Cindy Sherman: Cindy Sherman: The Complete Untitled Film Stills, The Museum of Modern Art, New York, 2003

Hámos Gusztáv–Katja Pratschke–Thomas Tode: Fotófilm: Állóképek mozgásban, konferencia, Blinken OSA Archívum, 2017
Készman József: Ki itt a százas égő, Gerhes Gábor: a T megtalálása In: Balkon, 2002/6.

Robby Müller. Master of Light, kiállítás, Eye Filmmuseum, 2016

Bill Nichols–Michael Renov: Cinema’s Alchemist: The Films of Péter Forgács, 2011
Lucy Soutter: Why Art Photography, Routledge, Taylor and Francis Group, 2013

Tóth Balázs Zoltán: A direktoriális mód és a megrendezett fotográfia elméleti jelentősége a fotóművészetben, doktori disszertáció, ELTE BTK, 2018

Arthur Tress: Theather of the Mind, Morgan and Morgan, 1976

A korábbi CAPAZINE kiadványokról és kiállításokról információk:
LET’S PLAY!
LET’S DANCE!
LET’S EAT!
LET’S PLANT!
LET’S PET!

A CAPAZINE műhelymunka és kiadvány 2018 és 2022 között Gellér Judit kurátor közreműködésével valósult meg.

[1] „Egy nagyméretű terepasztalt építettem most, ahol mások és a magam szereplésével filmeket forgattam. Olyan filmeket, amelyek csupán egy filmkockából állnak.” l.: Készman József: Ki itt a százas égő, Gerhes Gábor: a T megtalálása In: Balkon, 2002/6.