ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ CAPAZINE – LET’S ROLL! ZINE-BEMUTATÓ & ZÁRÓ TÁRLATVEZETÉS

CAPAZINE – LET’S ROLL! ZINE-BEMUTATÓ & ZÁRÓ TÁRLATVEZETÉS

Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)
Időpont: 2024. június 2., 16.00–18.00
Az eseményen a kiállításra váltott jeggyel lehet részt venni.

A CAPAZINE hatodik számának címe LET’S ROLL!, központi témája ezúttal a fotográfia és a film határterülete, az állókép és a mozgókép kapcsolata.

Egyfelől a sok közeli, freeze frame vagy éppen a konkrét fotók visszatérő megjelenése a mozivásznon állandó kapcsolatot feltételez a fotós és a filmes gyakorlatok között. Másfelől a megrendezett fotó nagyjai sokszor csak annyit mondanak saját munkáikról, hogy olyan filmeket készítenek, amelyek mindössze egy képkockából állnak. Hogy áll most ez több mint százharminc éves történet, amelyben a fényképezés és a mozi egymást inspirálva hatnak oda és vissza?

A kiadvány alapját jelentő egyéves workshop során a fotográfus, filmes, média művész, pszichológus és szakszövegíró résztvevők kilenc alkotói csoportba rendeződve közös munka keretében hoztak létre hét új fotográfiai és média projekteket. Ehhez a workshopvezetők különféle tematikus előadásai nyújtottak kiegészítő információkat és inspirációkat, amelyek többek között a film és fotó kapcsolatát, a fotográfia a filmben betöltött szimbolikus szerepét, és filmes reprezentációjának lehetőségeit mutatták be. A résztvevők ezen kívül első kézből ismerhettek meg olyan alkotói gyakorlatokat, amelyek ezen a határterületen bontakoztak ki.

A workshop résztvevői:
BIHARI Ágnes, FUSKA Nikol, GARA Ádám, HAJDU Levente Zsigmond, HARSÁNYI Gergely György, JÓZAN Adrienn, KOCSI Olga, LICHTNER Dorina, NAGY Iza, PAMUKI Krisztián, RÁNKI Dániel jonatán, RUMANN Gábor, SCHÓR Ádám, SZÖVÉRFFI Adrienn, TOMPA Lukács, TÓTH Hanga, ZSÉGER Olívia

A workshopra meghívott előadók, alkotók:
CSERHALMI Sára filmrendező; FORGÁCS Péter képzőművész, filmrendező; SZILÁGYI Lenke fotográfus; TÖRÖK Ferenc filmrendező

A műhelymunka vezetői, a kiállítás kurátorai, a kiadvány szerkesztői:
GELENCSÉR Gábor esztéta, ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docense
MUCSI Emese, a Capa Központ kurátora

A kiadvány tervezője:
ZIMMERMANN Zsolt