ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ “D-Day 80” – Tárlatvezetések, vetítések, sosem látott Capa-fotók, június 5 és 6-án!

“D-Day 80” – Tárlatvezetések, vetítések, sosem látott Capa-fotók, június 5 és 6-án!

Robert Capa életművében kiemelt jelentőségű a normandiai partraszállás megörökítése. Capa az első hullámmal érkezett az Omaha Beach-re. Ikonikus fényképei, amelyek közül csak néhány maradt fenn, a partraszállás legerőteljesebb vizuális feljegyzései közé tartoznak.
A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ tárlatvezetésekkel, soha nem látott fotográfiak megmutatásával emlékezik a partraszállás 80. évfordulójára.

A D-napon az Omaha partszakaszon partra szálló amerikai csapatok. Colleville-sur-Mer közelében, Normandia, Franciaország, 1944. június 6. © International Center of Photography/Magnum Photos Capa Központ

Bojár Iván András művészettörténész június 5-én, Csizek Gabriella, a Robert Capa életmű kiállítás kurátora június 6-án tart tárlatvezetést  a Robert Capa, a tudósító című állandó tárlaton. Ezen a két napon a gyűjteményünkben lévő,  Normandiában készült   összes fotót folyamatosan vetítjük a rendezvénytermünkben. Az előtérben pedig nyilvánosan eddig még nem látható  fotókat hozunk elő  a raktárunkból és állítjuk ki 2 napig az érdeklődőknek.

Időpont: 2024. június 5. és június 6., szerda-csütörtök, 18 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel jegyhez kötött.
Bojár Iván András tárlatvezetésére június 5-én, 18 órától jegyek ide kattintva elérhetőek.
Csizek Gabriella tárlatvezetésére június 6-án, 18 órától jegyek ide kattintva elérhetőek.

2023-ban nyílt meg a világ első, állandó Robert Capa életmű kiállítása a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.
Robert Capa mindössze 41 évet élt. Budapesten született Friedmann Endre néven 1913. október 22-én, taposóaknára lépve hunyt el az indokínai háborúban 1954. május 25-én. A nevét a legelsők, a legjobbak között jegyzi az egyetemes fotótörténet.

A nevét a legelsők, a legjobbak között jegyzi az egyetemes fotótörténet. Az öt harcmezőt megjárt haditudósító tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott: a frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolát teremtett, megújította a fotóriporteri munkát. A háborút, a harcokat, a katonákat a lövészárokban vagy éppen a hátország mindennapjait a résztvevő megfigyelő pozíciójából fényképezte, határtalan együttérzéssel. Ott volt a katonákkal, ott volt az események közepén és a halál közvetlen közelében dokumentálta a történteket. Ezzel a közelséggel, ezzel a részvétellel alkotta újra a háborús fotográfia műfaját.  Erről szól sokat idézett híres mondása is: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”.

Egész életében hitt abban, hogy a fotográfia univerzális nyelve képes olyan változásokat előidézni, amitől a világ jobbá válhat. Igazából, ahogy ő fogalmazott, munkanélküli szeretett volna lenni, háború nélküli világban élni. A világ legnagyobb háborús fotóriportere érzékeny, szenvedélyes, nagylelkű, az igazságért kiálló, nagyon bátor ember volt.

Robert Capa máig jelentős hatást gyakorol a fotóriporteri szakmára és a háborús fotózásra. Képei és munkássága nemzedékek sorának nyújtottak és nyújtanak inspirációt. A Capa által következetesen képviselt etikai elvek, az erős elhivatottsága azóta is mintául szolgál a fotóriportereknek.