ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ DokuMa _dokumentarizmus ma – Kutatás+beszélgetéssorozat

DokuMa _dokumentarizmus ma – Kutatás+beszélgetéssorozat

A DokuMa második beszélgetésén a generációk közötti kapcsolódási lehetőségek kerülnek fókuszba. Hogyan ábrázolható a nagyszülőkhöz fűződő viszony és emlékek halmaza, hogyan íródik felül és változik meg a kisgyerekként kialakult kötődési mintázat a felnőttkorba érve? Milyen érzés szembesülni az élet végességének kérdésével, hogyan menthetőek át az emlékek, melyek a gyerekkorból erednek, mihez lehet kezdeni a nagyszülők szellemi és tárgyi örökségével? Három személyes nézőpont és megközelítés mutatja meg a fotográfiában rejlő lehetőségeket a generációk közötti hidak megteremtésében.

 

Az élet végessége, az idő végtelensége

Beszélgetés Kovalovszky Dániel, Szajki Bálint, Turós Balázs fotográfusokkal
Moderátor: Kopin Katalin művészettörténész, kurátor

Időpont: 2024. február 21., szerda, 18:00
Helyszín: Capa Központ, Rendezvényterem
Az eseményen való részvétel ingyenes.

A sorozat célkitűzése a hazai dokumentarista fotográfia hosszútávú kutatása és láthatóvá tétele. A DokuMa projekt során a magyar dokumentarista fotográfia fiatal és középnemzedékéhez tartozó alkotóinak fotóesszéit mutatjuk be egy-egy téma mentén. A beszélgetés során a szélesebb közönséget is beavatjuk a fotográfusok által végzett háttérmunkába, a koncepciótól az alkotói módszerig, a téma elindításától a megvalósításig nyomon követve egy-egy projektet.

A beszélgetéssorozat terveink szerint megrajzolja a dokumentarista fotográfia jelenét, főbb tendenciáit, kihívásait, mozgásterét, befogadói közegét és egyúttal teret és lehetőséget nyújt a bemutatkozásra, a közös gondolkodásra és a közönséggel való interakcióra.

A DokuMa sorozat arra is kísérletet tesz, hogy a dokumentarizmus átalakuló, egyre szélesebben értelmezhető keretrendszerét vizsgálva kitapintsa annak határterületeit, rámutatva arra a jelenségre, hogy egyre közelebb kerül a valóságot autentikus látványokon keresztül értelmezni és rendszerezni kívánó riportfotó a képzőművészeti, autonóm alkotói fotográfiához, ezáltal gyakran feloldódni látszik a két műfaj közötti határ.