ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ DokuMa _dokumentarizmus ma – Kutatás+beszélgetéssorozat

DokuMa _dokumentarizmus ma – Kutatás+beszélgetéssorozat

A DokuMa harmadik beszélgetésén olyan fotográfusokkal beszélgetünk, akik önkéntes munkát végeznek gyermekvédelmi intézményekben vagy olyan leszakadó, hátrányos helyzetű településeken, ahol szegregátumban élnek a gyerekek. Hogyan lehet ötvözni a fotózást a segítő tevékenységgel, mit lehet megmutatni ennek a sérülékeny csoportnak az életéből, hatással lehet-e a gyerekek jövőbeli sorsára mindez? Figyelemfelhívás, társadalmi felelősségvállalás, aktivista szemlélet a dokumentarizmus tükrében.

„Láthatatlan gyerekek”. Szegregátumban és gyermekvédelmi intézményekben élő gyerekek életkilátásai a dokumentarista sorozatok tükrében

Beszélgetés Bartis Milán Rafael, Ilyés Zalán, Révai Sára fotográfusokkal
Moderátor: Kopin Katalin művészettörténész, kurátor

Időpont: 2024. március 20., szerda, 18:00
Helyszín: Capa Központ, Rendezvényterem
Az eseményen való részvétel ingyenes.

A sorozat célkitűzése a hazai dokumentarista fotográfia hosszútávú kutatása és láthatóvá tétele. A DokuMa projekt során a magyar dokumentarista fotográfia fiatal és középnemzedékéhez tartozó alkotóinak fotóesszéit mutatjuk be egy-egy téma mentén. A beszélgetés során a szélesebb közönséget is beavatjuk a fotográfusok által végzett háttérmunkába, a koncepciótól az alkotói módszerig, a téma elindításától a megvalósításig nyomon követve egy-egy projektet.

A beszélgetéssorozat terveink szerint megrajzolja a dokumentarista fotográfia jelenét, főbb tendenciáit, kihívásait, mozgásterét, befogadói közegét és egyúttal teret és lehetőséget nyújt a bemutatkozásra, a közös gondolkodásra és a közönséggel való interakcióra.

A DokuMa sorozat arra is kísérletet tesz, hogy a dokumentarizmus átalakuló, egyre szélesebben értelmezhető keretrendszerét vizsgálva kitapintsa annak határterületeit, rámutatva arra a jelenségre, hogy egyre közelebb kerül a valóságot autentikus látványokon keresztül értelmezni és rendszerezni kívánó riportfotó a képzőművészeti, autonóm alkotói fotográfiához, ezáltal gyakran feloldódni látszik a két műfaj közötti határ.