ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Egy éjszaka Robert Capával

Egy éjszaka Robert Capával

A Capa Központ idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakáján. Június 20-án tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel és egy Robert Capáról szóló előadással várjuk a látogatókat.

Európában elsőként a Capa Központban láthatja a közönség Robert Capa színes fotóitA Múzeumok Éjszakáján 18 és 20 órakor kezdődő tárlatvezetéseken a közönség a világhírű, magyar származású fotográfus 1938 és 1954 között készült színes képeiből készült válogatást tekintheti meg. A tárlatvezetések mellett 19 és 21 órakor Robert Capa világhírű képeihez kapcsolódó filmvetítésekkel várjuk az érdeklődőket.

22 órától Bojár Iván András művészettörténész tart előadást Robert Capáról a Capa Központ Stúdiójában.
Robert Capára többnyire amerikai, esetleg francia fényképészként tekintenek világszerte. A Robert Capa arca című előadás azonban a mi fiúnkat, Friedmann Bandit mutatja be. Azt a pesti fiút, akit hosszú utat tett meg, mire Capává vált, mire a világ vezető háborús fotósa, korának legjelentősebb írói, filmsztárok és híres filmrendezők, művészek barátja lett. Innen indult a Városház utcából és messzire ért. Talán a legmesszebb a XX. század magyar művészei közül.

A Capa in Color tárlat mellett Robert Capa egykori legjobb barátjának és szerkesztőjének, a ma 98 éves John G. Morrisnak a fotói is láthatóak lesznek: ezek a felvételek a normandiai partraszállás idején készültek, s aztán hetven évig lapultak egy íróasztal fiókjában.

A programokon a Múzeumok Éjszakáján érvényes karszalaggal lehet részt venni, amely a Capa Központ pénztárában is megvásárolható.

MuzEj_hirkep