ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Élet és Mű: Minyó Szert Károly

Élet és Mű: Minyó Szert Károly

Beszélgetőtárs: Szarka Klára

A szerda esti beszélgetéseken egy, a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiség – minden hónapban más és más – lesz a vendég. Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként.  Bár életművük már az analóg korszakban fontossá vált, kíváncsiságuk és aktivitásuk a mai napig szinte semmit sem változott a fényképezés technológiai és szerkezeti változásai során. Jártasak a közelmúlt történetében, de élesen látnak rá a jelen problémáira s van képzetük a jövő távlatairól is. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.

Időpont: 2018. november 7., szerda, 17.30 óra
Helyszín: Capa Központ, Stúdió
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Vendég: Minyó Szert Károly

Minyó Szert Károly képzőművész, szabadkézi fotográfus, fénykerékpár performer tavaly megjelent életmű kötetének hátsó borítóján egy Fényvers foglalja össze a „Minyó-jelenséget”:
Született Új-Delhiben,
ott fényt kapott
érzékeny közegen látencia,
előidéz és rögzít
fény vagy árnykép?

S mindez szegényes prózában: Indiában született 1955-ben. Budapesten érettségizett 1973-ban, majd fényképész tanulmányokat folytatott a Práter utcai szakiskolában. 1979-től szellemi szabadfoglalkozású képzőművészként tevékenykedik. 2011-ben megalapította és kidolgozta a „Nyitott Műterem” szisztémát a Megálló Csoport Alapítványnál, ahol művészetterápiás fotófoglalkozásokat tartott és alkotott. Jelenleg a Pest megyei Budajenőn él és alkot. Felesége, Erzsébet, pedagógus, két felnőtt korú gyermekük, Lili és Zsigmond szintén a művészetek és a kultúra iránti elkötelezettséggel élik életüket.

Minyó Szert Károly: 2x Múlt
Minyó Szert Károly: 2x Múlt
Minyó Szert Károly: Bringa
Minyó Szert Károly: Bringa
Minyó Szert Károly: Do not open
Minyó Szert Károly: Do not open
Minyó Szert Károly: Főkutya
Minyó Szert Károly: Főkutya
Minyó Szert Károly: Gutenberg Galaxis
Minyó Szert Károly: Gutenberg Galaxis
Minyó Szert Károly: Keretezett történet
Minyó Szert Károly: Keretezett történet
Minyó Szert Károly: Két fotel a hallban
Minyó Szert Károly: Két fotel a hallban
Minyó Szert Károly: Ketten
Minyó Szert Károly: Ketten
Minyó Szert Károly: Kitekintő
Minyó Szert Károly: Kitekintő
Minyó Szert Károly: Lanterna
Minyó Szert Károly: Lanterna
Minyó Szert Károly: Performansz
Minyó Szert Károly: Performansz
Minyó Szert Károly: Szék
Minyó Szert Károly: Szék
Minyó Szert Károly: Tánc
Minyó Szert Károly: Tánc

Fontosabb kiállításai

Egyedi fotográfiai táblaképeiből 1989-ben rendezte első fontosabb egyéni kiállítását a Liget Galériában. 1991-től a közönség jelenlétében fotográfiai akciókat, performanszokat, fénykerékpározást mutat be kiállítás megnyitóin. Budapesten (A38 Hajó, Bazovsky Ház, Bolt Galéria, Ericsson Galéria, Kolta Galéria, K.Petrys Ház, Kreatív Mozgás Stúdió, Liget Galéria, Millenáris Piros-Fekete Galéria, Nessim Galéria, Óbudai Pincegaléria, TRAFÓ Galéria, Újlak Csoport Galériája), Bécsben (Fotogalerie Wien és az Anzenberger Gallery) és Varsóban (Mala Galeria) egyaránt látható volt önálló tárlata, illetve performansza a különböző megnyitókon. Számos nemzetközi csoportos kiállításon (többek között Egyesült Államokban, Észtországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Szlovákiában), fesztiválon (Hanukafesztivál), fotóművészeti rendezvényen és vásáron (Art Expo Budapest, ArtMarket Budapest, Photo Edition Berlin), illetve a Nemzetközi Fotóhónap és Fotóhét eseményein állította ki munkáit.

Publikációk

Multimédia CD-katalógus, 2001
Fényévek avagy Árnyképek Fénykerékpáron életműalbum, A38 kiadásában, 2005
FoToNoIrE – Fény és árnyképek, Megálló Csoport Alapítvány kiadásában, 2012
MINYÓ II. album, A38 kiadásában, 2017
ARCpoétika, MTV portréfilm, 2007

Munkái gyűjteményekben

Magyar Nemzeti Galéria
Magyar Fotográfiai Múzeum
Darwin Buffet kollekció

Alkotásait az Anzenberger Gallery (Bécs) reprezentálja.