ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Előadás, tárlatvezetés

Előadás, tárlatvezetés

Február 25-én, szerdán 18 órától a Kép és képtelenség kiállításhoz kapcsolódóan Harsányi Réka, Kasza Orsolya media designerek és Mancsiczky Rebeka viselkedéselemző előadása lesz hallható a kiterjesztett valóságról, annak művészeti és pszichológiai felhasználásáról. 19 órától Boros Judit és Kiss László, a kiállítás társkurátorai tartanak tárlatvezetést.

18.00 – A kiterjesztett valóság (AR) a művészetben és a pszichológiában – Harsányi Réka, Kasza Orsolya és Mancsiczky Rebeka előadása
Helyszín: Capa Központ, Stúdió

Az előadás első felében Harsányi Réka a napjainkban elterjedt AR technológiákról, működésükről és művészeti felhasználásaikról tart áttekintést. Majd Mancsiczky Rebeka fejti ki, hogyan képes az agy valóságként értelmezni a virtuális teret néhány alap pszichológiai kísérlet AR környezetbe ültetett verziójának ismertetésével. Végül Kasza Orsolyával közös projektjüket prezentálják, amelyben egy, a klausztrofóbia kezelésére alkalmas pilot program fejlesztésén dolgoztak, amely háromdimenziós virtuális ingereket mutat be a használójának az Oculus Rift segítségével.

febr25_hirkep
Fotó: morgueFile

Az előadók
Harsányi Réka media designer
Az Erasmus-ösztöndíjjal Rotterdamban töltött időszakban kezdett el érdeklődni a robotika iránt, ezt követően kezdett interaktív installációkat készíteni. 2010 óta az MKE Doktori Iskolájának hallgatója, kutatási területe az új technológiák megjelenése a képzőművészetben. Kísérletező típusú, aktív alkotóként maga is folyamatosan tanulja az újonnan megjelenő eszközök, szoftverek használatát, ezeket szokatlanul kombinálva építi be a műveibe.

Kasza Orsolya media designer
Már a közgazdasági egyetem alatt is érdeklődött a médiaművészet iránt, ezért később a BKF média design szakán folytatta tanulmányit. Foglalkozik többek között médiainstallációk tervezésével, 2D és 3D animációval, illetve saját mobil alkalmazásának fejlesztésével is. Legfőbb érdeklődési területe a vizuális effektek, a későbbiekben kompozitorként szeretne elhelyezkedni.

Mancsiczky Rebeka pszichológus
2014-ben diplomázott viselkedéselemzőként a DE pszichológia alapképzésén, szakdolgozatát az önérdek normájának társas hatásairól írta. Jelenleg a PPKE pszichológia mesterszakán tanul klinikai- és egészségpszichológia szakirányon. Elsősorban klinikai szakterületen szeretne dolgozni, leginkább a személyiségzavarok kezelése érdekli.

19.00 – Tárlatvezetés Boros Judittal és Kiss Lászlóval, a Kép és képtelenség című kiállítás társkurátoraival
Helyszín: Capa Központ, kiállítótér

A programokon a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.

A belépődíjakról és a kedvezményekről ide kattintva tájékozódhatsz.