ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ ELŐHÍVÁS: Petrányi Zsolt

ELŐHÍVÁS: Petrányi Zsolt

Ingyenes beszélgetéssorozatunkban Mucsi Emese kurátor, művészeti író beszélget Petrányi Zsolt művészettörténész, kurátorral.

2022-ben új beszélgetéssorozatotot indított a Capa Központ ELŐHÍVÁS címmel. Ezúttal nem az alkotókat kérdezzük, hanem azokat a szakembereket, akik egy nagy múzeum, egy jelentős archívum, vagy egy saját hely falai között szervezőként, kutatóként, „gondozóként” foglalkoznak a fotográfiával. Kurátorokat, archívumkezelőket, muzeológusokat, művészettörténészeket „hívunk elő”, hogy a legutóbbi projektjeik kapcsán meséljenek munkájuk mindennapjairól, különleges pillanatairól, és hogy megosszák velünk a legizgalmasabb, szakmai tanulságokkal teli háttértörténeteket. A személyes hangvételű ÉLET & MŰ, illetve a FÓKUSZ ÉS TÁVOLSÁG sorozatunkhoz hasonlóan az ELŐHÍVÁS beszélgetések alkalmával is képvetítéssel egybekötve idézzük föl az interjúalanyok életének, pályájának, útkeresésének fontos állomásait, lezárásként pedig jövőbeni terveikről kérdezzük őket.

Időpont: 2024. február 8., csütörtök, 17.30 
Helyszín: Capa Központ, Rendezvényterem
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Beszélgetőpartnerünk az elmúlt évtizedben olyan nagyhatású, kanonizációs erővel bíró kiállításokat rendezett a Magyar Nemzeti Galériában, mint a Keretek ​között – A hatvanas évek művészete Magyarországon (1958–1968), vagy a jelenleg is látogatható TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001). Petrányi Zsolt munkái kapcsán a kezdeti személyes indíttatástól kezdve a kurátori munka erejéről és az azzal járó felelősségről, valamint a kiállítások a művészettörténetírásban (és -újraírásban) betöltött szerepéről is beszélgetünk.

Petrányi Zsolt
Petrányi Zsolt művészettörténész, kurátor. Szakterülete a kortárs művészet. A fotográfiát a jelenkori művészeti médiumok között kiemelt jelentőségűnek tartja, részben azért, mert a kilencvenes évek óta a digitális fotográfia elterjedése meghatározó kérdéseket vetett fel a műfaj elméleti megközelítésében is. Az e területen dolgozó művészek alkotásait a mai művészet összefüggésében vizsgálja, hiszen azok kiállításokon sokszor más műfajokkal együtt jelennek meg. Írásainak és kiállításrendezéseinek visszatérő kérdései: a műfajok egymásra hatása, a „képzőművészeti fotográfia” és a „dokumentarista” megközelítések szerepe, üzenete és közönséghez való viszonya.