ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ EUFÓRIA? – FEKETE DOBOZ filmek vetítése szakértői kommentárral

EUFÓRIA? – FEKETE DOBOZ filmek vetítése szakértői kommentárral

2020. február 9-én, vasárnap, 13 órától a magyarországi rendszerváltás időszakának legjelentősebb dokumentumfilmes műhelye, a Fekete Doboz filmjeit vetítjük az EUFÓRIA? kiállításhoz kapcsolódva. A filmeket élő szakértői kommentárral kíséri Elbert Márta rendező, forgatókönyvíró, a Fekete Doboz Alapítvány vezetője, valamint Nagy Kristóf művészettörténész, szociológus, a CEU doktori iskola hallgatója.

Állókép a Fekete Doboz Mozgóképes történelem I-II. című filmjéből (2006, r.: Elbert Márta)

 

Helyszín: Capa Központ
Időpont: 2020. február 9., vasárnap, 13.00–17.00
Az eseményen való részvétel ingyenes.

 

Vetítési program:

13.00–14.20

Mozgóképes történelem I. – Rendszerváltás Magyarországon és Kelet-Európában
1988-1990 (magyar dokumentumfilm, rendező: Elbert Márta, 2006)

A Mozgóképes történelem című film az első olyan összeállítás, amelyben a Magyar Televízió és a Fekete Doboz anyagai egymást kiegészítve, együtt kerülhettek bemutatásra. Ennek azért van jelentősége, mert a Fekete Doboznak sem Grósz Károly, sem Kádár János nem nyilatkozott volna soha, így a Mozgóképes történelem a korabeli hivatalos és a nem-hivatalos média első igazi találkozásának is tekinthető.

14.30–15.20

Az Inconnu csoport a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájában felállítandó kopjafákat készíti
(magyar dokumentumfilm, készítők: Dér András, Elbert Márta, Havas Gábor, Jávor István, Pesty László, 1989)

Az Új Köztemető egyik legeldugottabb sarkában található a 301-es parcella, ahová az 1956 utáni megtorlások számos áldozatát temették el titokban és álnéven. A 301-es parcella kérdése 1987–88-ban vált közéleti témává. Az Inconnu tagjai már 1987-ben filmet forgattak a parcella elhanyagolt állapotáról, 1988. június 16-án pedig megpróbáltak egy Pro Patria 1956 feliratú kopjafát felállítani ott, azonban akkor ezt a rendőrség még lefoglalta. Végül 1988. november 4-én állították fel ezt az első kopjafát, a következő évben, 1989. június 16-ára az Inconnu tagjai pedig már 301 kopjafát faragtak ki és helyeztek ki, amit már nem kísért rendőrségi intézkedés.

15.30–17.00

Mozgóképes történelem II. – Rendszerváltás Magyarországon és Kelet-Európában
(magyar dokumentumfilm, rendező: Elbert Márta, 2006)

 

Fekete Doboz

A magyarországi rendszerváltás nem egyszerűsíthető le a pártállami rendszer parlamentáris demokráciává alakítására, a politikai pluralizmus, a többpártrendszer és a szabad választások bevezetésére. Olyan összetett folyamat, amely teljesen átalakította a társadalom intézményeit: régiek szűntek meg, újak jöttek létre, a fennmaradók működése is nagyrészt átalakult. A változások kézzel foghatóak az egyes emberek hétköznapi együttélésében, a családban épp úgy, mint a szimbólumok világában. A magyarországi rendszerváltás időszakának legjelentősebb dokumentumfilmes műhelye, a Fekete Doboz ezt a sokszínűséget kívánta rögzíteni.

 

EUFÓRIA? Rendszerváltás-történetek Magyarországról

EUFÓRIA?