ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ EUFÓRIA? – kurátori tárlatvezetés

EUFÓRIA? – kurátori tárlatvezetés

2020. február 16-án, vasárnap, 16 órától Mucsi Emese kurátor tart tárlatvezetést az EUFÓRIA? – Rendszerváltás-történetek Magyarországról című kiállításon.

Az EUFÓRIA? kiállításon olyan emblematikus képek, fotósorozatok, dokumentumok, videómunkák szerepelnek, amelyek egyenként is alkalmasak arra, hogy mint esettanulmányok megjelenítsék, mi történt a rendszerváltás idején – magukba sűrítik azokat a képzeteket, amelyek ehhez a turbulens, várakozásokkal teli időszakhoz társulnak. Legyen szó a ’89-es nagy eseményekről vagy négy fal közt zajló magánügyekről – a bemutatott alkotásokat, projekteket, műegyütteseket egy-egy személyes történet kíséri, amelyeket a rendszerváltás időszakában már aktív gondolkodók, képalkotók meséltek el saját perspektívájukból a kiállított anyagok kapcsán. A kiállítás szerkezetileg úgy áll össze, mint egy képekből és a hozzájuk kapcsolódó kommentárokból álló rendszerváltás-antológia, egy rendhagyó képes történelmi olvasókönyv, amelyben ezek az emblematikus művek és szubjektív értelmezéseik parallel olvashatók. Az egymás mellett bemutatott történetek az egyetlen nagy történelmi elbeszéléssel szemben a párhuzamos változatok, az egyéni elbeszélések fontosságát hangsúlyozzák, összhangban a történetírás posztmodern megközelítésével.” (Mucsi Emese kurátor)

Sugár János: Jegyzetlap ‘89–’96, 2019 (Kiskunhalas, 1989. április 25. Cicciolina [Staller Ilona], az Olasz Radikális Párt képviselője búcsúztatja a bevagonírozott katonai egységet: harmincegy harckocsit és személyzetét. A nemzetközi sajtó tudósítói jelenlétében megkezdődött a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kivonulása.)

Időpont: 2020. február 16., vasárnap, 16 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes.

EUFÓRIA?