ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ EUFÓRIA? – kurátori tárlatvezetés

EUFÓRIA? – kurátori tárlatvezetés

2019. december 27-én, pénteken, 17 órától Mucsi Emese kurátor tart tárlatvezetést az EUFÓRIA? – Rendszerváltás-történetek Magyarországról című kiállításában.

„Eufória – ez a szó sűríti leginkább magába azt az intenzív érzést, amelyet a magyarországi rendszerváltás eseményei váltottak ki a fordulatot üdvözlők körében. Hogy pontosan milyen érzéseket takar ez a rendszerváltás víziójához, biztató előjeleihez, majd bizonyosságához és lehetőségeihez kapcsolódó szó, az egyénenként változó. Intenzív boldogságérzet? A szabadság mámora? Az igazságtétel ígérete? Az Európához tartozás vágyának beteljesülése? Mesterséges kábulat? A címben a kérdőjel egyfelől arra a kérdésre utal, hogy ezek az euforikus tapasztalatok vajon mit jelentenek ma, harminc év távlatából szemlélve azok számára, akik akkor átélték őket. Másfelől arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendszerváltással összefüggésben az eufória kifejezés egy ernyőfogalom, amely alatt személyes rendszerváltás-történetek sokasága rejtőzik.

Az EUFÓRIA? kiállításon olyan emblematikus képek, fotósorozatok, dokumentumok, videómunkák szerepelnek, amelyek egyenként is alkalmasak arra, hogy mint esettanulmányok megjelenítsék, mi történt a rendszerváltás idején – magukba sűrítik azokat a képzeteket, amelyek ehhez a turbulens, várakozásokkal teli időszakhoz társulnak.” (Mucsi Emese kurátor)

Fotó: Nagy Piroska: Az Eufória évei c. sorozatból, 1989. március 15. © Nagy Piroska

Időpont: 2019. december 27., péntek, 17 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a Capa Központ 19 órakor zár – amennyiben az EUFÓRIA? kiállítást egyénileg szeretnék megtekinteni, azt az esemény előtt tudják megtenni.

EUFÓRIA?