ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Festői korszakok. Gánóczy Mária festő és filmes élete

Festői korszakok. Gánóczy Mária festő és filmes élete

2016, dokumentumfilm, digitális, 133 perc
dokumentumfilm
magyar nyelven, angol felirattal
a vetítést követő beszélgetés nyelve: angol

Időpont: 2024. február 9., péntek, 16:30
Helyszín: Capa Központ, Rendezvényterem
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Forgács Péter nemzetközileg is elismert filmrendező, médiaművész legutóbbi munkája egy kétszáz éven átívelő utazás a magyar múltba és annak összetett, összefonódó művészet és lét vonulataiba. A nézőt Perneczky Géza művészettörténész lényegi kommentárjai vezetik végig különböző korszakokon és festészet elméleteken. A nagyszabású családregény, mely a képzőművészet és filmezés, a nyilvános és privát élet fúziója egyben, négy generáció története a magyar művészeti élet különböző korszakaiban.

A Festői korszakok központi alakja Gánóczy Mária (1927-) festő és filmes a dédszülőkig felmenő festőművésznőkkel teli család sarja. Férjével, Breznay József festővel kilenc gyermeket neveltek fel. Gánóczy filmjei és festészete a változatos közép-európai létet is megörökíti.

A Forgács alkotásokra jellemző személyes és történeti rétegzettség a legkülönbözőbb filmnyelvi eszközökkel és textúrákkal jelenik meg: festmények, fakult fotók, 8 mm-es filmfelvételek, híradórészletek, írott dokumentumok és rádió-archívok, valamint napjainkban készült HD interjúfelvételek váltakoznak. A Festői korszakok a műalkotásokat, a családi dokumentumokat, a korszakok jellegzetességeit, és ikonikus fordulatait összeszövő intim és egyben nagyszabású családi saga.

A filmvetítést követően az alkotót a Forgács Péter munkásságát kutató Kamil Lipiński, a University of Łódź adjunktusa kérdezi.