ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Filmpremier – Garry Winogrand: All Things are Photographable

Filmpremier – Garry Winogrand: All Things are Photographable

A Capa Központ az egyesült államokbeli mozipremier előtt mutatja be Sasha Waters Freyer díjnyertes dokumentumfilmjét a legendás fotográfus, Garry Winogrand életéről és művészetéről. A dokumentumfilm Magyarországon csak a Capa Központban látható a rendezőnő hozzájárulásával a Garry Winogrand: Women Are Beautiful című kiállításhoz kapcsolódóan.

A Garry Winogrand: All Things are Photographable egy excentrikus alkotó ellentmondásokkal és kérdésekkel teli életművét mutatja be, intim portrét rajzolva egy emberről, aki egyszerre testesítette meg és formálta saját korát.

A filmet angol nyelven, magyar felirattal vetítjük két alkalommal a Capa Központ rendezvénytermében. A film hossza 90 perc.

A vetítések időpontja:
2018. szeptember 17., hétfő, 19 óra
2018. szeptember 18., kedd, 19 óra

A vetítésen kedvezményes, 500 forintos jegy megvásárlásával lehet részt venni. A helyek száma korlátozott, a jegyeket folyamatosan árusítjuk a Capa Központ pénztárában, nyitvatartási időben.

A vetítések előtt 17 óra 30 perctől Csizek Gabriella kurátor tart tárlatvezetést a Garry Winogrand: Women are Beautiful című kiállításon. A tárlatvezetésen a kiállításra szóló belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni.

Kurátori tárlatvezetés – Garry Winogrand: Women Are Beautiful

 

Garry Winogrand: All Things are Photographable (2018)

Rendező: Sasha Waters Freyer
Produkciós vezető: Michael Kantor

Évtizedekkel azelőtt, hogy a digitális technológia átformálta, hogyan készítünk és nézünk képeket, Garry Winogrand több százezer képet készített az 1950-es évek végétől az 1980-as évek elejéig a 35mm-es Leica fényképezőgépével, megteremtve az Egyesült Államok e korszakának enciklopédikus portréját. Amikor 1984-ben hirtelen meghalt, több mint tízezer tekercs filmet hagyott hátra – több mint negyedmillió képet. Ezek a fotók egy letűnt korszak lenyomatai: a Mad Man – Reklámőrültek New York-jának képei, melyek visszaidézik a kor nőmozgalmainak első éveit, az amerikai külvárosok megszületését, Hollywood csillogását és elidegenítő világát. A művészt képviselő galéria és jogutódjainak támogatásával készített All Things are Photographable az első filmes áttekintése ennek az örökségnek. A több száz ikonikus képen túl a filmben Winogrand 8mm-es házi videófelvételei is láthatóak, melyeket a szüleiről, a feleségeiről és gyerekeiről készített, vagy éppen azok a felvételek, amelyeken maga a fotográfus látható, ahogy az utcákat rója, miközben fényképez, a hatvanas években. A dokumentumfilm különlegessége, hogy korábban nem ismert hangfelvételeken keresztül még személyesebb képet rajzol a fotográfus alkotói és magánéletéről. Az All Things are Photographable – mely filmcím a fotós egyik interjújának egy mondatát idézi – egy excentrikus művész ellentmondásokkal és kérdésekkel teli életművét mutatja be, intim portrét rajzolva egy emberről, aki egyszerre testesítette meg és formálta saját korát.

„Ez egy elsősorban a fotográfiáról szóló film, amely Garry Winogrand a művészethez való felbecsülhetetlen hozzájárulását és a médiumra tett tartós hatását vizsgálja. Ugyanakkor ez egy olyan film is, amely, remélem, felderíti és megdönti a megszelidíthetetlen, önromboló géniusz kliséjét. […] A film végső soron a Winograndról való mélyebb párbeszédre invitál, aki nem csak a „korának embere” volt, ahogy Susan Kismaric, a MoMA kurátora mondta, hanem egy ember, aki folyamatosan küzdött azzal, hogy mint művész és mint szülő definiálja saját magát.” (Sasha Waters Freyer rendező)

„Lenyűgöző. Magával ragadó. A ritka művészeti életrajzi dokumentumfilmek egyike, amely egy történet drámai kibontásának a szenzációját adja.” (John DeFore, Hollywood Reporter)

A film az IMDb oldalán: https://www.imdb.com/title/tt7977594/

 

A Garry Winogrand: Women Are Beautiful című kiállítás 2018. szeptember 30-ig látható a Capa Központban.

Garry Winogrand: Women Are Beautiful