ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Filmvetítés és előadás

Filmvetítés és előadás

Jamina Cibic a szlovén kortárs művészet új generációjának képviselője, 2013-ban a Velencei Biennále szlovén pavilonjának kiállítója volt For Our Economy and Culture című projektjével. Március 10-én a Capa Központban nemcsak két filmje lesz látható, hanem 18 órától maga a művész tart majd előadást a kulisszatitkokról. A program angol nyelvű.

Jamina Cibic munkássága tudatosan kötődik a specifikus lokális politikai és kulturális közeghez, azonban erősen egyedi művészi nyelvhasználata meg is különbözteti ettől. A március 10-i, angol nyelvű filmvetítésen és az esti előadáson ebből kaphat majd egy kis ízelítőt a közönség.

Jasmina Cibic: Országunk gyümölcsei, 2013
producer: Museum and Galleries of Ljubljana, Škuc Gallery Ljubljana
rendező: Jasmina Cibic
operatőr: Mark Carey
a Glanz család archívumából Jasmina Cibic válogatott
szereplők: Daša Doberšek, Gregor Gruden, Branko Jordan, Marko Mandić, Pia Zemljič, Grega Zorc
szerkesztő: Michelle Deignan
zene: Filip Sijanec
hangtechnika: Pip Norton

A film az 1957-es parlamenti vita átírt és újrajátszott változata, amelynek során arról folyt az eszmecsere, hogy mely műalkotások lennének alkalmasak az újonnan építendő szlovén népgyűlés épületének dekorálására. A végül is megoldatlanul maradt vita a javasolt alkotásról (Fruits of Our Land) folyik, amely az egyetlen betiltott művé lett a korabeli Szlovéniában.

Jasmina Cibic: Téralakítás vagy Térszervezés, 2012
producer: City of Culture Maribor 2012, Škuc Gallery Ljubljana
rendező: Jasmina Cibic
operatőr: Mark Carey
szereplő – Linda, újságíró: Katarina Stegnar
szereplő – Vinko Glanz, építész: Grega Zorc
forgatókönyv: Jasmina Cibic and Brian FIllis
szerkesztő: Clare Dearnaley
zene: Filip Sijanec
hangtechnika: Pip Norton

A filmbeli interjú Titó kedvelt mulatóhelyén, Vila Bledben készült, ahol rendszeresen fogadta diktátor, uralkodó és diplomata barátait. A beszélgetés során az állami rezidenciát tervező építész válaszol a nyugati újságíró kérdéseire. A teoretikus vita szembesít a korabeli archív dokumentumok hazugságaival és a földrajzi egzotikumot előtérbe helyező és általánosító gondolatokkal.