ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Finisszázs – Alexander Gyenes: Agyköd, csillagképek – kurátori tárlatvezetés

Finisszázs – Alexander Gyenes: Agyköd, csillagképek – kurátori tárlatvezetés

2022. június 18-án, szombaton, 15 órától az Alexander Gyenes: Agyköd, csillagképek kiállítás finisszázsaként Mucsi Emese tart kurátori tárlatvezetést.

Kicsoda az Alexander Gyenes vizsgálatainak középpontjában lévő Tycho Brahe? Hogyan lehetséges a művészet eszközeivel feldolgozni egy olyan szerteágazó tudományos életművet, mint a dán csillagászé? Milyen szerepe van egy alkotó életében munkája állandó helyszínének, a műteremnek?

© Capa Központ

„A dán csillagász Tycho Brahe gondolkodásmódjának tanulmányozása elmélkedésre ösztökélt az ember kognitív apparátusának alapelemeiről, a fokhálózat égi és földi térképészetben betöltött szerepéről, azontúl a merésről és annak mértékegységeiről, valamint a trigonometriáról, azaz a szférikus csillagászat alapját adó tudományról, amelynek Tycho valóságos bajnoka volt.” (Alexander Gyenes)

A San Franciscóban élő Alexander Gyenes biokémikus, képzőművész legújabb kiállításának címében megjelenő kifejezés egyfelől utal arra a néhány éves időszakra, amelyben a Capa Központban látható művei készültek (2019–2022), másfelől kicsiben végrehajtja azt az alkotói gesztust, amelyet évek óta készülő, hatalmas műciklusában (Tycho projekt, 2019–) is alkalmaz. A kaliforniai aranyvidéken magasodó, különleges istálló-műtermében a természettudományos vizsgálathoz hasonló helyzeteket teremt, és ennek keretében hozza létre valódi és kvázi-megfigyeléseit rögzítő fotóit és más alkotásait. Gyenes gyakorló biokémikus kutatóként a nanotechnológia területén dolgozott, ahol a molekulaméretek meghatározásához alkalmazott fénytörésen alapuló mérésekre specializálódott. Párhuzamos alkotói életművére mindvégig hatással volt tudományos munkássága: autonóm műveiben különböző rendhagyó módokon tárta fel és használta félre a természettudományos megismerés eszközeit. (Mucsi Emese, a kiállítás kurátora)

Időpont: 2022. június 18., szombat, 15 óra
Helyszín: Capa Központ – 8F Galéria
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Alexander Gyenes: Agyköd, csillagképek