ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Fókusz és Távolság: Tihanyi Anna

Fókusz és Távolság: Tihanyi Anna

Ingyenes beszélgetéssorozatunkban Topor Tünde művészettörténész beszélget Tihanyi Anna fotográfussal.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ beszélgetéssorozatának keretében a mai középnemzedékhez tartozó magyar fotósok munkásságáról, életviteléről, ars poeticájáról tudhatunk meg tényeket és titkokat. Olyan sikeres alkotókat kérdezünk, akik számos kiállítást, hazai és külföldi elismerést, bizonyos esetekben oktatói gyakorlatot tudhatnak magukénak. A gyerekkortól indulunk, beszélünk a kezdeti motivációkról, nagy témákról, szakmai dilemmákról, kedvencekről, kudarcokról, sikerekről, végül pedig a fókusz a jelenlegi tevékenységre és a jövőbeli tervekre irányul. A szavakat képek kísérik és fordítva.

Időpont: 2023. március 28., kedd, 17.30 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Tihanyi Anna a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett, diplomamunkáját fotótörténeti témában, „Álló mozgóképek” címmel írta. A Fotografus.hu Alapítványi Fotóiskola experimentális szakára járt 2002–2006 között, 2010-ben rendezte meg első önálló kiállítását. Többször elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap támogatását, 2011-ben már a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagjaként vett részt a Kaunas Photo Fesztiválon Litvániában, és szerepelt a Celeste Prize New York-i kiállításán.

A 2012-es, innsbrucki ifjúsági téli olimpiai falu állandó installációjának választották ki egyik munkáját, és döntősként szerepelt az Athens Photo Fesztiválon. 2012-ben lehetőséget kapott, hogy a NARS Foundation művészeti rezidens képzés keretein belül New Yorkban alkothasson. 2013-ban az E.ON alkotói ösztöndíjának segítségével, a Berlin bhf. című sorozatán dolgozott Berlinben.

Berlini sorozatával harmadik helyezést ért el a ljubljanai Photonic Moments EMOP fesztiválon, és tiszteletbeli díjat kapott a Moszkvai Nemzetközi Fotófesztiválon. 2014-ben portfoliójával megnyerte az amerikai Lucie Foundation és az American Photographer’s Association által kiírt Lucie Awards Ösztöndíjat, amit a new york-i Carnegie Hall színpadán vehetett át. Önálló kiállítás keretében berlini sorozatát a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban mutatta be Budapesten, New Yorkban a Balassi Intézetben, csoportos tárlaton pedig a NordArt Nemzetközi Művészeti kiállításon Németországban.

2015-ben megkapta a női fotográfusoknak járó Julia Margaret Cameron Award nyerteseként részt vett a 4. Fotográfiai Biennálén Berlinben. Az Aesthetica Art Prize döntőseként szerepelt az Aesthetica Art Prize antológiában, munkáját a Critical Mass Top 50, és a LensCulture Emerging Talents 2016 nyertes alkotásai közé választották. 2017-ben a Felix Schoeller Photo Award döntősként szerepelt, és harmadik helyezést ért el a Fine Art Photography Award professzionális konceptuális fotográfia kategóriájában. Munkáját nemrégiben az Aesthetica Magazine a meghatározó kortárs fotóművésznők között emelte ki, tavaly pedig a BMW Art Makers döntősei közé választották.

Anna munkái számos nemzetközi es hazai kiállitáson szerepeltek. Jelenleg Budapesten él és alkot a Budapest Art Factory non-profit művészeti kollektíva tagjaként.

Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna
Tihanyi Anna